Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-полезните храни за здравето на червата?

04 юни 2024, 17:44 часа
Реклама

Вътрешната среда на нашите черва се определя от това, което ядем. Добрата новина е, че тялото ни може да създаде нова микробиота само за 24 часа - само като промени менюто си.

Реклама

Пребиотиците и пробиотиците са свързани със здравето на червата. Те могат да гарантират, че необходимите микроорганизми се заселват в червата ни и се чувстват комфортно там. Нека да разберем каква е разликата.

Пребиотиците са вещества, които хранят микроорганизмите в червата. В човешкото тяло живеят около 2 кг бактерии. Около 99% от тях са част от чревната флора. Осигуряват нормално храносмилане и предотвратяват разпространението на вредни микроби. Поради тази причина много хора изпитват храносмилателни проблеми след курс на антибиотици, които убиват лошите и добрите бактерии в тялото ни.

Микроорганизмите допринасят за доставката на хранителни вещества за хората. С тяхна помощ могат да се извлекат основни хранителни компоненти и ферментирали несмилаеми елементи. Те влияят на количеството енергия, хранителни вещества, минерали и микроелементи, които тялото усвоява.

Нашите чревни микроби имат друга важна функция: те допринасят за нормалното функциониране на имунната система.

Пребиотичните култури са растителни влакна (диетични фибри), които нашият храносмилателен тракт не може да усвои без чужда помощ. Нашите чревни бактерии правят това вместо нас. Например, млечнокисели бактерии. Те просто се хранят с пребиотици, разграждат ги за нас и се възпроизвеждат. Пребиотиците могат да повлияят положително на състава и активността на чревните бактерии.

Ако искате да включите повече пребиотици в диетата си, обърнете внимание на съдържанието на фибри в храната си.

Диетичните фибри с пребиотичен ефект са несмилаеми олигозахариди (полизахариди). Най-известните съединения са инулин и фруктоолигозахариди.

6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

Храни, в които можете да намерите пребиотични олигозахариди:

 Ферментирали зеленчуци;

·         артишок;

·         банани;

·         боб;

·         цикория;

·         Грах;

·         Чесън;

·         праз;

·         Лук.

Друг вариант е да снабдите организма с пребиотици под формата на прах или капсула чрез прием на хранителни добавки.

ВАЖНО: Не всички хора понасят добре бързия преход към диета с високо съдържание на фибри. Имайте това предвид, когато консумирате тези храни или пребиотични добавки. Чревните бактерии произвеждат газове, а високата консумация на пребиотици води до подуване на корема и храносмилателни проблеми. Опитайте се постепенно да промените диетата си и бавно да въведете пребиотичните вещества в ежедневното си меню.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да бъдат полезни за човешкото здраве. При достатъчен прием пробиотичните бактериални щамове могат да се установят в червата и да насърчат нормалното функциониране.

Ферментирали и непастьоризирани храни като кисело мляко, комбуча и други подобни могат да имат пробиотичен ефект. Като цяло някои щамове млечнокисели бактерии се считат за пробиотици.

Те могат да имат следните ефекти върху чревната флора:

·         Намаляване на рН на червата и създаване на благоприятна среда;

·         Потиска растежа на патогенни микроби;

·         Повлиява имунната система на гостоприемника;

·         Насърчава усвояването на важни хранителни вещества.

10 храни за здравето на червата

Ферментирали храни

Ферментиралите храни могат да бъдат ключов компонент на диета, която поддържа здравето на червата, защото те са източник на пробиотици, полезни бактерии. По този начин храната, получена чрез ферментация, ви позволява да поддържате здрави живи микроорганизми в червата, които изместват вредните.

Трябва да допълните диетата си със следните ферментирали храни:

·         Кисело зеле;

·         Кимчи (корейска алтернатива на киселото зеле);

·         Мисо (соева паста);

·         Кефир;

·         кисели краставички.

Нашето тяло може да създаде нова чревна микробиота само за 24 часа - само като променим храненето си.

Най-важният елемент на здравословното меню са фибрите, които подхранват полезните бактерии, тъй като са пребиотик.

Зеленините и зеленчуците, богати на инулин, също са полезни.

Ферментиралите храни също могат да поддържат здравето на червата, защото са източник на пробиотици, полезни бактерии.

Постните протеини и плодовете с ниско съдържание на захар също са много полезни.

В допълнение към здравословните храни, диетата ви трябва да включва оптимално количество вода, тъй като тя спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества и помага за отстраняването на отпадъците и токсичните продукти от тялото.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес