Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само в Actualno.com: Председател на българска федерация получи държавна награда от Северна Корея

03 юли 2024, 19:21 часа
Реклама

Председателят на Българската федерация по таекуон-до ITF (БФТ) Марио Богданов получи държавна награда от Корейската народно-демократична република (КНДР). На 17 юни ръководителят на родната организация, който е и вицепрезидент на Meждународната федерация по таекуондо (ITF) и на Европейската федерация по таекуондо (ЕITF), бе удостоен с орден за приятелство II степен на Северна Корея. Това се случва в контекста на налагани санкции от Европейски съюз към азиатската държава.

На фона на санкции от ЕС: Българин получи награда от Северна Корея

Богданов е пътувал до КНДР по повод възпоменателната служба по случай 22-ата годишнина от смъртта на генерал Чой Хонг Хи - основател на ITF и считан за такъв на таекуон-до. Честванията са се провели от 13 до 18 юни в Пхенян, като в тях участие са взели 124 души от 24 държави, занимаващи се с таекуон-до и бойни изкуства, включително вицепрезиденти на ITF. В церемонията също се включват над 200 таекуондисти.

ОЩЕ: Противоречиво: Български спортисти участваха в Путиновата Олимпиада

Информацията е съобщена на официалния сайт на ITF, откъдето установяваме, че президентът на EITF Майкъл Превет е награден заедно с Марио Богданов, като е получил същия приз. В прессъобщението подробно са описани дейностите, с които е почетена паметта на Чой Хонг Чи – посещение на гроба му и поднасяне на цветя и визита на емблематични места в столицата Пхенян. Също така на 14 юни се е провело заседание на Изпълнителния съвет на ITF.

таекуондо

Кой е Марио Богданов?

Марио Богданов е първият и единствен българин, който получава Орден за приятелство от Северна Корея. Наградата има две степени и е учредена през 1985 година. Връчва се само на чуждестранни граждани. Богданов е бивш състезател и треньор по таекуон-до, а от 1999 г. оглавява родната федерация. От дълго време заема отговорни длъжности в международните организации на този спорт, който се различава от олимпийското таекуондо (стил WT).

ЕС санкционира, а българин получава награда

Награждаването на Марио Богданов, който е бил придружен от генералния секретар на БФТ ITF Вергилий Ситнилски, се е случило седмици след поредните санкции на Европейския съюз към КНДР. Без да разкриват имена, от Европейския съюз замразиха активите и наложиха ограничения за пътуване на девет нови физически и юридически лица, съобщи „Асошиейтед прес“ в края на май. Така броят на санкционираните от ЕС севернокорейски физически лица достига 77, а на юридическите – 20.

ОЩЕ: Путин и Ким Чен Ун си обещаха да си помагат взаимно "в случай на агресия" (СНИМКИ)

Марио Богданов

На снимката: Марио Богданов

Действията се предприемат в отговор на дейностите на Северна Корея, свързани с ядрено оръжие и балистични ракети, и нейната военна подкрепа за агресивната война на Русия срещу Украйна. ЕС неведнъж е приканвал Корейската народно-демократична република и Русия да се въздържат от всякакъв обмен на военно оборудване, ракетни технологии или боеприпаси и да се придържат към последователните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които ясно се забранява всякакъв износ или внос на оръжие с участието на КНДР.

Отношенията между България и Северна Корея

България също се придържа към политиката на „критична ангажираност” на Европейския съюз в отношенията си със Северна Корея, както пише на официалния сайт на Министерството на външните ни работи. „Търговско-икономическите отношения са силно ограничени, особено в условията на международния санкционен режим спрямо КНДР“, се допълва там.

Кой финансира пътуването на председател на българска федерация до Северна Корея?

Възниква въпросът и дали посещението на председателя на Българската Федерация по Таекуон-До (БФТ) ITF Марио Богданов е осъществено със средства от Министерството на младежта и спорта. По програмата за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения на неолимпийските спортове и Програмата за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване на спортните федерации БФТ е получила 347 704 лв. за 2024 година. Въпреки че тези средства би трябвало да се изразходват целево, Actualno.com подаде запитване до ММС по Закона за достъп до обществена информация относно финансирането на посещението на Марио Богданов в Северна Корея.

Министерство на младежта и спорта

Българи в Русия, българи в Северна Корея: Просто съвпадение или?

Любопитна подробност е, че церемонията по награждаване на Марио Богданов в Северна Корея съвпада с участие на български самбисти в т.нар. Путинова Олимпиада. Министерството на младежта и спорта се произнесе по тази казус с позиция, според която "няма нормативна уредба, чрез която да наложи санкции на БФСамбо за участието ѝ на Игрите БРИКС 2024".

"Спазването на политиката на България и Европейския съюз е въпрос на морал", гласеше част от позицията на ММС тогава. А дали е морално председател на българска федерация, лицензирана от държавата (в лицето на ММС), да получи държавна награда от Северна Корея?

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес