Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 питателни плода, подходящи при кето диета

03 юли 2024, 08:10 часа
Реклама

Много храни с високо съдържание на въглехидрати се считат за забранени при кето диетата, включително някои видове зърнени храни, нишестени зеленчуци, бобови растения и плодове. Въпреки това можете да ядете някои плодове с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри.

Как бързите въглехидрати влияят на организма и защо не всички диетолози ги забраняват?

Кетогенната или кето диета е план за хранене с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, при който приемът на въглехидрати често е ограничен до по-малко от 20–50 грама на ден.

Някои плодове също са с високо съдържание на фибри, несмилаеми въглехидрати, които не се броят към общия ви дневен брой въглехидрати. Това означава, че съдържат по-малко нетни или смилаеми въглехидрати. Това се изчислява чрез изваждане на грамовете фибри от общото количество грамове въглехидрати.

Ето 9 питателни, вкусни и подходящи за кето плода.

1. Авокадо

Въпреки че авокадото често се нарича и използва като зеленчук, биологично се счита за плод.

Благодарение на високото си съдържание на полезни за сърцето мазнини, авокадото е чудесно допълнение към кетогенна диета.

Те също са с ниско съдържание на нетни въглехидрати, с около 8,5 грама въглехидрати и почти 7 грама фибри в порция 100 грама.

Авокадото осигурява и набор от други важни хранителни вещества, включително витамин К, фолат, витамин С и калий.

2. Диня

Динята е ароматен и хидратиращ плод, който лесно се добавя към кетогенна диета.

В сравнение с други плодове, динята е с относително ниско съдържание на нетни въглехидрати, с около 11,5 грама въглехидрати и 0,5 грама фибри в порция от 1 чаша (152 грама).

Въпреки това, в зависимост от дневния ви прием на въглехидрати, може да се наложи да коригирате размера на порциите си, за да включите динята в диетата си.

Динята също е богата на различни други витамини и минерали, включително витамин С, калий и мед.

Освен това съдържа ликопен, растително съединение, което действа като антиоксидант за намаляване на увреждането на клетките и борба с болестите.

3. Ягоди

Ягодите са питателни, вкусни и пълни с ползи за здравето.

С ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри, ягодите могат да се впишат безпроблемно в нисковъглехидратна или кетогенна диета.

Всъщност една порция ягоди от 1 чаша (152 грама) осигурява само 11,7 грама въглехидрати и 3 грама фибри.

Ягодите са отличен източник и на други микроелементи, включително витамин С, манган и фолат.

Плюс това, подобно на други видове горски плодове, ягодите са заредени с антиоксиданти, като антоцианини, елагова киселина и процианидини .

4. Лимони

Лимоните са популярен цитрусов плод, използван за ароматизиране на напитки, ястия и десерти.

Лимоните могат да бъдат чудесно допълнение към кетогенната диета, с приблизително 5,5 грама въглехидрати и 1,5 грама диетични фибри във всеки плод.

Те са особено богати на пектин, вид фибри, които могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, да се борят с възпалението и да забавят растежа на раковите клетки.

Лимоните също са с високо съдържание на няколко други хранителни вещества, включително витамин С, калий и витамин B6.

5. Домати

Въпреки че се използват като зеленчук в много ястия и рецепти, доматите са ботанически класифицирани като плодове.

Със значително по-нисък брой въглехидрати в сравнение с много други плодове, доматите са лесни за вписване в балансирана кетогенна диета.

Една чаша (180 грама) сурови домати съдържа около 7 грама въглехидрати и 2 грама фибри.

Нещо повече, доматите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на полезни растителни съединения, включително ликопен, бета каротин и нарингенин.

6. Малини

Освен че са едни от най-здравословните горски плодове, малините са чудесно допълнение към нисковъглехидратна или кетогенна диета.

Всъщност 1 чаша (123 грама) малини осигурява само 7 грама нетни въглехидрати, тъй като тази порция съдържа около 15 грама въглехидрати и 8 грама фибри.

Всяка порция предлага и добро количество витамин С, манган, витамин К и мед.

Нещо повече, малините са с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и риска от хронични заболявания.

7. Праскови

Прасковите са вид костилков плод, известен със своята пухкава кора и сладка, сочна плът.

Те са с относително ниско съдържание на нетни въглехидрати, с 14,7 грама въглехидрати и 2,5 грама фибри на чаша (154 грама).

Като намалите размера на порциите си и комбинирате праскови с други храни с ниско съдържание на въглехидрати, можете да включите този вкусен плод в здравословна кето диета.

Освен това те са богати на други важни микроелементи, включително витамин С, витамин А, калий и ниацин.

8. Пъпеш

Пъпешът е вид мускус, тясно свързан с други сортове пъпеш, като диня и медена роса.

Всяка порция пъпеш е с относително ниско съдържание на нетни въглехидрати, само с 12,7 грама въглехидрати и 1,5 грама фибри на чаша (156 грама).

Плюс това, само една порция осигурява обилна доза фолат, калий и витамин К.

Освен това е един от най-добрите източници на бета каротин, вид растителен пигмент, който играе централна роля в имунната функция и здравето на очите.

Въпреки че плодовете често се считат за забранени при кетогенната диета, много плодове с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат включени в диетата.

В допълнение към ниското съдържание на нетни въглехидрати и високото съдържание на фибри, много от тези плодове предлагат изобилие от други важни витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве.

Наслаждавайте се на тези плодове в умерени количества заедно с различни други храни с ниско съдържание на въглехидрати като част от добре закръглена кетогенна диета

https://www.healthline.com/nutrition/keto-fruit#

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес