Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АФП: България е в политическа безизходица

03 юли 2024, 20:00 часа
Реклама

Консерваторите, водени от бившия премиер на България Бойко Борисов, не успяха да получат подкрепата на парламента за правителство на малцинството, предаде АФП.

Това според агенцията увеличава перспективата за нови избори през есента.

Партията ГЕРБ зае първо място на вота миналия месец, но се бори да намери партньори за управление.

Балканската страна, която се стреми да се присъедини към еврозоната, е в политическа безизходица.

Нови избори биха били седмите за три години, след като почти десетгодишното управление на Борисов приключи през 2021 г. след вълна от протести срещу неговото правителство.

Още: Пикасо от ГЕРБ: Докато депутатите се карат за кабинета Желязков, Бойко Борисов рисува (СНИМКА)

Освен 68-те депутати на ГЕРБ в силно фрагментирания парламент, само 30 депутати от партията ДПС подкрепиха Росен Желязков, бивш шеф на парламента, за нов премиер, а 138 се обявиха против него.

Сега президентът Румен Радев трябва да възложи на втората по големина партия, ДПС, да се опита да състави стабилно правителство, като си осигури подкрепа в 240-местния парламент.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски обаче продължава да е обект на американски и британски санкции заради обвинения в корупция, а според анализатори разделението в партията му също прави малко вероятно тя да състави правителство.

Още: Разцеплението в ДПС: Джевдет Чакъров и още 14 депутати се опълчиха на Делян Пеевски (СПИСЪК)

Изглежда, че и другите партии имат малка надежда да съставят работещ кабинет.

Преди последния предсрочен вот през юни ПП-ДБ и ГЕРБ съставиха крехко коалиционно правителство на проевропейска платформа, която подкрепяше борбата на Украйна срещу инвазията на Русия.

Но крехкото партньорство се разпадна само след 9 месеца на власт, когато партиите не успяха да постигнат съгласие по съдебните и други реформи.

Избирателната активност на вота през юни, който се проведе едновременно с изборите за Европейски парламент, беше най-ниската за национални избори от края на комунизма насам - едва 34%, а според анализатори участието може да достигне нов минимум на вота през есента.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес