Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скъсване на язовирна стена евакуира хиляди в Китай

06 юли 2024, 08:35 часа • 1806 прочитания

Властите в Китай се борят да спрат наводненията, причинени от скъсване на язовир в централната част на Китай, предаде АФП. Пробойната е станала на 5 юли в част от насип на брега на езерото Дунгин в централната китайска провинция Хунан.

Не се съобщава за жертви, но според държавната телевизия CCTV пробивът с дължина 226 метра е принудил близо 6000 души да се евакуират от близките райони.

ОЩЕ: Над 200 000 души бяха евакуирани при дъждовни бури в Китай

Центърът за наблюдение на пътищата в страната съобщи, че е бил въведен контрол на движението по всички пътища, водещи към и от окръг Хуаронг в Хунан, където живеят около половин милион души.

"По време на контролния период е забранено преминаването на превозни средства, различни от тези, които подпомагат предотвратяването на наводненията", заявиха от центъра.

Президентът Си Дзинпин "призова за всеобхватна спасителна и помощна работа за опазване на живота и имуществото на хората“.

ОЩЕ: Си Дзинпин призова за „съпротива срещу външни намеси“

Министерството на извънредните ситуации изпрати над 800 души, близо 150 превозни средства и десетки лодки, за да помогнат за блокирането на пролома и да подпомогнат работата по облекчаване на наводненията.

Централното правителство е отделило допълнителни 74 млн. долара за подпомагане на Хунан и други засегнати от бедствието райони. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес