Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повдигнаха обвинения на поляка, нападнал премиера на Дания

03 юли 2024, 19:44 часа
Реклама

Повдигнати са обвинения срещу полския гражданин, който миналия месец нападна министър-председателката на Дания Мете Фредериксен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на заподозрения.

Още: Нападнаха датския премиер в центъра на Копенхаген, има задържан

39-годишният мъж се приближи до Фредериксен на централен площад в Копенхаген на 7 юни и я удари с юмрук в дясната мишница. Тя получи лека травма при удара, но като цяло остана невредима. Фредериксен беше откарана в болница за преглед веднага след нападението, а след това тя отмени програмата си за следващите дни, включително и появата ѝ на събития, свързани с европейските избори.

Още: Атаката срещу датския премиер: Официални подробности за нападателя

Адвокатът на заподозрения написа в имейл до АП, че клиентът му няма да пледира "виновен". Той добави още, че обвиняемият няма спомени за случилото се. 

Още: Датският премиер с първи думи, след като беше нападната на 7 юни

На обвиняемия са повдигнати обвинения за нападение срещу държавен служител или човек, изпълняващ публична длъжност, уточни адвокатът. Ако бъде признат за виновен, го заплашват до осем години затвор. Процесът срещу него е насрочен за 6 и 7 август в Копенхаген, пише БТА. Датските медии съобщиха, че мъжът вероятно е бил пиян и под въздействие на наркотици по време на нападението.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес