Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рибари и природозащитници на протест срещу узаконяването на ВЕЦ-овете (СНИМКИ)

13 февруари 2020, 11:23 часа
Реклама

"Днес сме тук, за да призовем народните представители да отхвърлят поправка в Закона за водите, която се е промъкнала през Закона за ядрената енергетика. Тя заплашва българските реки.

Това ще позволи на ВЕЦ-овете, които са изградени в нарушение в реки, които са част от Натура 2000 да продължат да функционират " заяви природозащитникът Катерина Раковски по време на протест срещу законови изменения, касаещи отпадане на регулации за водноелектрически централи.

Той добави още, че малките ВЕЦ-ове имат малък принос в енергийния микс на страната, но същевременно нанасят огромни вреди на природата.

Протестът е организиран от Сдружение на риболовците "Балканка" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България" и се провежда пред парламента.

Законовите промени, внесени, между първо и второ гласуване на Закона за Изменение и Допълнение /ЗИД/ на Закона за безопасно използване на ядената енергия, дават възможност да се промени и Закона за водите. Поправките са предложени от Валери Симеонов и група депутати от "Обединени патриоти", предаде БГНЕС.

В същото време екоминистерството е излязло с отрицателна позиция по тази поправка, чрез която Симеонов се опитва да легализира незаконните ВЕЦ-ове.

Димитър Василев от с. Влахи посочва, че водноелектрическите централи по р. Влахинска са унищожили реката и са довели до измирането на рибите.

"2005 г. откриха първите ВЕЦ-ове и оттогава, независимо от забраната за строеж, построиха още. Поне един от тях не се построи. Първоначално те не трябваше да работят през лятото, но и това се промени. Миналото лято те не работеха през лятото, не за друго, а защото нямаше вода", разкри той.

На въпрос на БГНЕС чия собственост са те, Василев каза, че един от тях е на хора, приближени до властта.

"За два от четирите ВЕЦ-а се говори, че са на свързани лица с Доган. За следващия се твърди, че е на човек от Благоевград", посочва той.

Димитър Куманов от "Балканка" каза, че вече няма къде да ловят риба, защото голяма част от реките са сухи като барут, а ако се приеме тази поправка останалите реки ще влязат в тръби.

"Предстои наказателна процедура срещу България за нарушаване на рамковата директива за водите. От МОСВ са се надявали, че това ще ни се размине е точно това, че са декларирали пред главна дирекция" Околна среда" на ЕК, че няма да строи по този начин", коментира той и уточнява, че с днешните действия депутатите противоречат на заявената от ведомството позиция.

Куманов каза, че ако промяната бъде приета ще сигнализират въпросната дирекция в ЕК, че МОСВ ги е излъгало.

По думите му тази поправка обслужва хидроенергийната мафия.

"Не става въпрос на 43 ВЕЦ - а. Разрешителни за водовземане по Закона за водите към август 2010 г. са имали стотици. След тази забрана са построени тези 43. В момента има "висящи" разрешителни за водовземане, към онази дата, повече от 200 в защитени зони, които изобщо не са започнали да се строят и сега това е целта", обяснява Куманов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес