Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По дело за корупция: Съпругата на испанския премиер се яви в съда

05 юли 2024, 14:10 часа • 40 прочитания
Реклама

Бегоня Гомес, съпруга на испанския премиер Педро Санчес, се яви днес пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления, свързани с търговия с влияние и корупция, съобщи вестник "Паис".

ОЩЕ: Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Какво каза пред съда?

След по-малко от 45 минути магистратът прекъсна изслушването и според съдебни източници ще призове Гомес за следващо явяване на 19 юли.

Съпругата на премиера твърди, че не е знаела в какво точно е обвинена и че не е била официално уведомена за жалбата, подадена срещу нея от ултракатолическа група, която съдията е приел да включи в първоначалната жалба от организацията "Чисти ръце" (Manos Limpias).

Съпругата на Санчес пристигна в съда на "Пласа де Кастиля", за да даде показания като обвиняема по дело, което опозицията, начело с Народната партия, превърна в голямото оръжие срещу социалистическия лидер.

Изслушването в петък е част от предварително разследване дали Гомес е използвала позицията си на съпруга на министър-председателя, за да влияе на бизнес сделките си, съобщи съдът преди началото на заседанието.

ОЩЕ: Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Нито Гомес, нито нейният адвокат се обърнаха към репортерите, събрали се пред съда, преди заседанието при закрити врата.

Премиерът Санчес многократно и категорично отрече обвиненията срещу съпругата си като неоснователни и организирани от неговите политически опоненти от десницата.

Делото е заведено въз основа на уникална испанска правна практика, "народно обвинение", което позволява частни лица да подават наказателни жалби срещу трети лица. Съдиите могат да решат дали да предприемат действия, и не всяко обвинение води до съдебно разследване.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес