Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки скандалите: Досегашният шеф на "Майчин дом" е единствен кандидат за нов директор

05 юли 2024, 14:04 часа • 47 прочитания
Реклама

Конкурс за избор на ръководство е обявен за най-голямата акушер-гинекологична болница „Майчин дом". Припомняме, че през последните седмици Министерстовот на здравеопазването обяви редица конкурси за избор на ръководство в ключови държавни болници, а ударната смяна се налага заради изтичащи мандати.

Търси се директор?

Срокът за подаване на документите за шеф на „Майчин дом“ вече е изтекъл. Вероятно единствен кандидат за този пост ще е досегашният директор проф. д-р Иван Костов. Ако бъде назначен отново, това ще е третият му мандат като изпълнителен директор на лечебното заведение. ОЩЕ: АДФИ проверява директора на "Майчин дом", сезирани са още институции

Като изискване за допускане до участие в конкурсите за членове на органите на управление на държавните болници, включително и на СБАЛАГ „Майчин дом“ – ЕАД, е поставено условието кандидатите да са почтени и да имат добра репутация. Бившият министър на здравеопазването Христо Хинков неколкократно в медиите обясни, че управлението на Костов е неморално.

Нарушенията на Костов

Освен това НЗОК установява неколкократно нарушения и изисква болницата да върне надвзетите неправомерно суми, но ръководството на болницата обжалва, а министърът на здравеопазването, както и всички останали сигнализирани институции не вземат мерки, въпреки че са уведомени за голям брой извършени и все още извършвани нарушения. ОЩЕ: Ако искате си ходете: Здравният министър към протестиращи медици от "Майчин дом" (ВИДЕО)

Една от причините бившият вече министър Хинков да не отстрани шефа на „Майчин дом“ е защото болницата е на печалба. Оказва се, че това вече не е така. „Майчин дом“ е сред десетте болници с просрочени задължения – 1.487 млн. лв.

Припомняме, че срещу него има голямо недоволство, като причината е неглижирани от години проблеми. Отстраняването на временно изпълняващата длъжността директор на клиниката д-р Елена Георгиева също доведе до протести.

Дело-бухалка?

Проф. д-р Костов е завел и дело за 15 000 лв. срещу д-р Георгиева за претърпени неимуществени вреди. В исковата молба се казва, че „до момента Иван Костов изпитва силно смущение, напрежение, притеснение, стрес, като все още е силно потиснат и разстроен от абсолютно незаконосъобразната намеса на ответника в личната му сфера“. Прави впечатление, че адвокат му е известният юрист Менко Менков, който защитава и Бойко Борисов. ОЩЕ: Излъга ли здравният министър за резултатите от проверките в “Майчин дом“: Д-р Елена Георгиева в “Отговорите“(ВИДЕО)

Източници на Actualno.com твърдят, че текучеството на персонал в болницата нараства - напускат и се принуждават да напуснат операционни и анестезиологични акушерки, което възпрепятства работата в операционните и подлага на риск пациентките, тъй като се налага една и съща акушерка да работи в три операционни зали едновременно.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес