Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Специална среща": Орбан и Путин започнаха разговорите в Москва (ВИДЕО)

05 юли 2024, 14:13 часа • 56 прочитания
Реклама

Руският диктатор Владимир Путин прие унгарския премиер Виктор Орбан в Кремъл днес, 5 юли. Двамата вече започнаха дискусиите помежду си, като темите ще са двустранните отношения и войната в Украйна.

Путин съобщи, че унгарският министър-председател е пристигнал в Москва и в качеството си на председател на Съвета на ЕС. Припомняме, че Унгария пое ротационното председателство от 1 юли, но Орбан получи предупреждения от Брюксел, че няма право да осъществява контакт с издирвания от съда в Хага диктатор от името на Европейския съюз. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а топ дипломатът на блока Жозеп Борел добави, че ЕС няма нищо общо с посещението на Орбан в Москва.

Контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС все пак отбелязва, че Орбан е казал, че визитата му е в лично качество. Той е посочил, че не пристига в Москва като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Още: Орбан в стил "Иван Гешев": Унгария може да е инструмент в ръцете на Господ за мир

Орбан се хвали с медиаторски умения

Орбан нарече срещата с Путин "специална" и отбеляза, че Унгария скоро щяла да се превърне в единствената страна в Европа, способна да води диалог както с Русия, така и с Украйна.

По-рано днес унгарският премиер качи снимка от летище "Внуково" в Москва, където кацна за визитата си в Русия. "Мисията за мир продължава, втора спирка - Москва", написа той.

Още: "Да направим Европа отново велика": какво иска Орбан?

Унгарският министър-председател се срещна за последен път с Путин в Пекин през октомври миналата година по време на форума за китайската инициатива "Един пояс, един път", където той беше единственият политик от ЕС. Тогава той се здрависа с руския диктатор - нещо, което доведе до призиви на Унгария да ѝ бъде отнето ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли. Това обаче не се случи.

Преди това Виктор Орбан бе на посещение в Киев, където предложи на президента Володимир Зеленски прекратяване на огъня за ускоряване на мирния процес. Украинският лидер е отхвърлил тази идея, вероятно заради отстъпките, които страната му трябва да направи в полза на Владимир Путин.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

Виктор Орбан е лидерът в ЕС, който най-често блокира пакетите от помощи на блока за Киев и санкциите срещу Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес