Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От родните писти до голямата сцена: Пламена Миткова дебютира в Диамантената лига

05 юли 2024, 14:33 часа • 52 прочитания
Реклама

Световната шампионка за девойки до 20 години от 2022 г. на дълъг скок Пламена Миткова ще направи дебюта си в Диамантената лига по лека атлетика, съобщи пред БТА нейният треньор Ивайло Русенов. Миткова си заслужи покана за участие в най-престижната верига турнири след невероятните си изяви през последния месец, а още тази неделя ще я видим на сцената в Париж.

Диамантен дебют за 19-годишната Пламена Миткова

Само преди дни 19-годишната атлетка стана единствената българка, която успя да покрие норматива за Олимпийските игри в Париж. Миткова скочи 6.97 метра в последния си опит, които я изстреляха на четвъртата позиция за годината по резултат.

ОЩЕ: Миткова постигна четвърти най-добър резултат в света и покри олимпийски норматив

Пламена Миткова

В началото на месец юни Пламена дебютира и на Европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени в Рим. Там българката завоюва престижната 7-ма позиция, след като си подобри личния си рекорд на два пъти - в квалификациите и финала. Миткова ще се завърне в италианската столица за второто си участие на Диамантената лига в края на месец август.

Запомнете името Пламена Миткова!

"Много сме щастливи, че ще имаме възможността още тази година да скачаме на Диамантена лига. Пламена е едва на 19 години. Много рядко късметът се усмихва на младите атлети, за да получат подобна покана. Считам обаче, че тя вече е име в дългия скок при жените", коментира Ивайло Русенов пред БТА.

След старта ѝ в Париж, Пламена заминава за Унгария, където ще участва на турнира в Будапеща, преди да се завърне във френската столица за Олимпиадата. Състезанията по лека атлетика в Париж ще започнат на 1 август, като ще продължат до 11-ти. Дом на "царицата на спорта" ще бъде "Стад дьо Франс". Вижте кои атлети ще представят България на голямата сцена.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес