Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С подобрение на ВАР: БФС обеща по-малко съдийски грешки в Първа лига

05 юли 2024, 14:28 часа • 48 прочитания
Реклама

Българският футболен съюз подписа договор за 4 години за използването на стационарни камери на голлинията по време на срещите от Първа лига. С нововъведението БФС се надява да намали грешните и субективни съдийски решения при признаване или отмяна на попадение.

Първа лига вече ще има камери на голлинията

За да се въведе подобрението, на всеки стадион на отборите от Първа лига ще се инсталират стратегически две камери с ултра движение, като по една ще бъде фокусирана върху всяка голлиния. Записите от тези камери през ТВ-доставчика ще се приемат директно от системата ВАР.

ВАР екипът от своя страна ще има пълен контрол върху кадрите от камерите, което ще им позволи да разглеждат всеки кадър и да използват функцията за увеличение и преценка на ситуация на голлинията, както и на положения за засада.

Георги Иванов – Гонзо

Впоследствие ВАР екипът ще съобщава решението на съдията на терена или ще насочи към преглед на ситуацията чрез подаване на изображението към ТВ-оператора. Технологията ще навлезе още от новия сезон 2024/25 в Първа лига.

Гонзо очаква по-голяма обективност и равнопоставеност между клубовете

"Подписването на днешния договор е още една крачка в посока повишаване качеството на ВАР системата. Възможността да се снима с повече камери ще доведе до търсената от нас по-голяма обективност и равнопоставеност между клубовете", каза президентът на БФС Георги Иванов.

ОЩЕ: Георги Иванов каза колко струва ВАР и отсече: И аз искам 100 милиона от ТВ права

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес