Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 тънкости при пържене на шаран ги знаят само в рибните ресторанти

24 август 2024, 18:10 часа

Въпреки че шаранът живее в сладководни водоеми, често в тинести условия, това не бива да ви заблуждава – когато е приготвен правилно, той може да бъде истински деликатес. Някои го свързват с традиционната Никулденска трапеза в България, но тази риба заслужава място на масата през цялата година. Сред многото начини за приготвяне на шаран, пърженият шаран е една от най-любимите и апетитни опции. В тази статия ще ви разкрием пет тънкости, които са тайна за мнозина, но не и за професионалните рибни ресторанти.

Каква е тайната на най-хрупкавия шаран на фурна?

1. Правилно почистване и нарязване

Първата стъпка към перфектния пържен шаран започва с внимателното му почистване. Отстранете люспите и вътрешностите с прецизност, защото това е ключът към постигане на чист вкус и идеална текстура. След това шаранът трябва да се нареже на равномерни парчета с размери около 4x4 сантиметра. Това не само осигурява равномерно готвене, но и прави ястието по-лесно за сервиране.

2. Солената ледена баня

Една от малко известните тайни в рибните ресторанти е използването на ледена вода със сол за мариноване на рибата. Парчетата шаран трябва да престоят в тази смес поне два часа. Солената вода не само помага за отстраняването на нежеланата миризма, но също така стяга месото, правейки го по-сочно и вкусно при пържене.

шаран

3. Перфектното брашнено покритие

За да получите онзи хрупкав и златист цвят, който всички обожават, шаранът трябва да бъде овалян в специална смес от брашна. В рибните ресторанти често използват комбинация от обикновено и царевично брашно в съотношение 2:5. Царевичното брашно придава допълнителна хрупкавост и златист цвят на рибата, като същевременно запазва сочността й вътре.

4. Свинската мас - тайният съюзник

Една от големите тайни на рибните ресторанти е изборът на мазнина за пържене. Забравете олиото – истинският вкус на пържения шаран се постига със свинска мас. Тя придава богат, дълбок вкус на рибата и осигурява идеалната температура за пържене. Парчетата шаран се пържат в добре загрята свинска мас до постигане на перфектен златист цвят.

Пълнен шаран с портокал и ароматни подправки: Ето как да си го приготвите

5. Финалният щрих

Когато шаранът е готов, е важно да се действа бързо. След изваждането му от мазнината, парчетата се поръсват с черен пипер за допълнителен аромат. Завършекът на това ястие е поливането с пресен лимонов сок, който балансира богатството на вкусовете и добавя свежест. Сервирайте рибата веднага, докато е още топла, за да може всяка хапка да разкрие пълния си вкус.

Пърженето на шаран е изкуство, което изисква внимание към детайла и познаване на малките тънкости, които го правят специален. Следвайки тези пет съвета, вие ще можете да приготвите шаран, който не само ще съперничи на този от рибните ресторанти, но може би дори ще ги надмине. Независимо дали го приготвяте за специален повод или просто за удоволствие, пърженият шаран със сигурност ще стане фаворит на вашата трапеза.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес