Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя традиционното кьопоолу по турски

22 август 2024, 17:15 часа

Турската кухня е известна със своите разнообразни и ароматни ястия, които завладяват небцето със съвършен баланс от вкусове. Едно от тези ястия е кьопоолуто – свежа и ароматна салата, която съчетава богатството на печените зеленчуци с нежната текстура на зехтина. В тази статия ще разгледаме как да приготвим традиционното кьопоолу по турски, което със сигурност ще обогати вашата трапеза.

Най-лесното лятно кьопоолу, което се превърна в ХИТ

Необходими продукти

За да създадете това кулинарно изкушение, ще ви трябват следните съставки:

  • 1 голям патладжан
  • 4 червени чушки
  • 2 червени домата
  • 1/2 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • Копър
  • Зехтин
  • Сол на вкус

кьопоолу

Подготовка на зеленчуците

Приготвянето на кьопоолу започва с изпичането на патладжана и чушките, което придава на ястието неговия характерен димен аромат. Първо изпечете патладжана, след което внимателно отстранете дръжката и кората му. Следващата стъпка е печенето на чушките, които също трябва да бъдат обелени и почистени от семената и дръжките.

Приготвяне на кьопоолу

След като зеленчуците са готови, нарежете патладжана на дребни парченца. Чушките също трябва да бъдат нарязани на малки кубчета. Доматите обелете и нарежете на малки парчета, като ги добавите към вече приготвените зеленчуци.

Кьопоолу по стара бабина рецепта - тайната е в тази съставка

След това почистете и нарежете лука на ситно. Същото направете и със скилидките чесън. Накрая измийте копъра и го нарежете на дребно. Всички тези съставки се смесват в дълбока купа, като към тях добавите сол и зехтин на вкус. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите и вкусът на зеленчуците.

Приготвянето на традиционното кьопоолу по турски е истинско кулинарно изживяване. Богатството на вкусовете, които печените зеленчуци и свежите подправки предлагат, правят тази салата незабравимо допълнение към всяко ястие. Независимо дали я сервирате като предястие или като гарнитура, кьопоолу ще внесе нотка на изтока на вашата трапеза и ще остави вашите гости с впечатлението, че са се докоснали до автентичната турска кухня.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес