Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето я най-добрата рецепта за лютеница

16 септември 2023, 10:00 часа
Реклама

Българската лютеница, чиято рецепта в класическия вариант съдържа само чушки и домати, е традиционен сос, който може да се запази за зимата или да се приготви просто за еднократна употреба.

В стари времена, когато е нямало блендери и други домакински уреди, лютеницата е изглеждала малко по-различно от сега. Преди това лютеницата, чиято рецепта се предава от поколение на поколение, е била вид зеленчуков хайвер, така че можете да усетите всеки компонент в нея.

Сега, благодарение на смилането на масата с помощта на кухненски робот или блендер, много хора правят хомогенна маса с консистенцията на сос. Но има домакини, които предпочитат да приготвят това ястие по стария начин.

В този си вид сосът е подходящ както за консервиране, така и за консумация веднага след приготвянето. В последния случай е по-добре да го съхранявате в хладилника.

Зимнина от тефтера на баба: Много вкусна домашна лютеница

За 1,5 кг черен пипер (по-добре е да вземете червен, тогава ястието ще се окаже с еднакъв цвят) ще ви трябват няколко люти чушки, няколко моркова и килограм пресни домати. Ще ви трябват също сол, растително масло, захар и връзка магданоз. В някои случаи се добавят и патладжани, но оригиналната рецепта не предвижда използването на този компонент. За посоченото количество продукти ще ви трябват 2 сини патладжана.

От изброените съставки ще получите "пробна" лютеница - трябва да опитате рецептата и след това (ако е необходимо) да я промените малко по ваш вкус. Ако приготвяте соса за зимата, тогава всеки продукт трябва да се вземе 5-10 пъти повече, като се запази пропорцията.

Преди да приготвите лютеница, доматите трябва да се отстранят от кожата, да се залеят с вряща вода и да се запекат чушките (и сладки, и люти) до почерняване на кожата (която също се отстранява) във фурната или на котлона. След това зеленчуците се почистват от семките.

Домашна лютеница на фурна – ето тази рецепта си струва

След това в месомелачка (може и електрическа) прекарайте през нея доматите, като получената маса изсипете в дълбока купа. След това в друг съд се смилат чушките и патладжаните. Морковите трябва да бъдат обелени, настъргани на средно или едро ренде и добавени към останалите зеленчуци.

Сложете доматената смес на котлона на максимален огън, варете 30-40 минути, като разбърквате от време на време и без да намалявате. Масата трябва да се изпари приблизително 2 пъти. След това останалите зеленчуци се прехвърлят към тях и се оставят да заври. Котлонът се намалява, налива се около половин чаша олио, добавя се захар и сол на вкус и се оставя за още час, като се бърка непрекъснато, за да не загори.

Може да добавите скилидки чесън, лук, черен пипер, магданоз, целина.

Важно! Ако искате лютеницата да е с хубав вкус е добре предварително да заварите маслото с няколко скилидки чесън на котлона. Изпича се, и придобива невероятен аромат.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес