Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравето на черния дроб започва със закуската: Какво трябва да ядете

24 юни 2024, 05:15 часа
Реклама

Първото хранене за деня оказва силно влияние върху доброто състояние на тялото от главата до петите. Обилната и здравословна закуска има способността да предотвратява омазняването на черния дроб и да възстановява уврежданията, нанесени на този орган.

Още: 10 лесно достъпни храни, които имат лечебна сила

Какво представлява омасленият черен дроб

Мастният черен дроб е заболяване, което бавно се превръща в една от най-големите заплахи за човешкото здраве. То може да бъде отправна точка на много други по-опасни заболявания.

Натрупването на мазнини в чернодробните клетки причинява възпаление и непоправимо увреждане на този важен орган.

В началото си това заболяване се проявява с отпадналост и остра болка в горната и дясната част на корема. Ако заболяването се хване рано, уврежданията му могат да бъдат възстановени. Ако заболяването се диагностицира в по-напреднал стадий, последствията могат да бъдат наистина сериозни.

Значението на здравословното хранене за черния дроб

Изборът на правилни и здравословни храни е от голямо значение за здравето на черния дроб. Закуската се счита за най-важното хранене за деня и според експертите тя предлага различни ползи за организма.

Добрата и обилна закуска успява да:

  • Увеличава нивата на енергия
  • Подобрява метаболизма
  • Намалява телесната маса
  • Подобрява уменията за учене
  • Стабилизира нивата на кръвната захар
  • Намалява чувствителността към инсулин
  • Намалява количеството на мастните отлагания в черния дроб
  • Тези ползи придават на закуската заслужения ѝ статут на най-важното хранене за деня.

    Подходящи храни за здравето на черния дроб

    Експертите твърдят, че хората трябва да ядат повече нискогликемични храни. Това означава да се откажат от белия хляб и да изберат пълнозърнест хляб. Овесът е един от най-добрите примери за нискогликемични храни, защото се усвоява бавно и не повишава нивата на кръвната захар.

    Още: Може ли приемът на витамин C да предизвика алергии

    Плодове като: череши, цитрусови плодове, сливи, портокали, грозде, праскови, круши и ябълки се препоръчват всяка сутрин. Киселото мляко е друга храна, която не бива да липсва на трапезата ви, защото е здравословна не само за стомаха, но особено за черния дроб. Можете да го комбинирате с препечен хляб и яйца за повече вкус и здраве.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес