Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 27 септември: Лекар: През есента яжте всеки ден тези зеленчуци, червата и имунитета ви ще работят като часовник

27 септември 2024, 10:52 часа

Диетологът Галина Волкова разказа какви здравословни зеленчуци трябва да бъдат включени в диетата през есента - те са полезни за червата и имунитета.

Най-полезните зеленчуци за червата и имунитета през есента 

Лекарят съветва да се консумират повече тиквички, тикви, както и моркови, зеле и домати, тъй като те съдържат много различни микроелементи и фибри. „Можем да приемаме витамини и различни микроелементи от сезонните плодове и зеленчуци. Това са фибрите, от които се нуждаем както за функционирането на стомашно-чревния тракт, така и за микробиотата“, обяснява д-р Волкова.

Лекар: Тази напитка пречиства червата и лекува рани

В същото време специалистът подчерта, че няма зеленчук или плод, който да е по-здравословен от останалите. Лекарят обръща внимание и на факта, че местните сезонни продукти са по-здравословни от тези, внесени от други страни.

По отношение на зелето половин чаша от този настърган зеленчук(около 75 гр) съдържа 17 kcal, 4 g въглехидрати (включително 1 гр фибри и 2 гр глюкоза) и 1 гр протеин, което осигурява 47% от дневната нужда за витамин C, 102% — във витамин K, 8% в манган, 6% във фолиева киселина и в по-малки количества във витамин B 6 , калций, калий и тиамин. Зелето съдържа антиоксиданти - холин, бета-каротин, лутеин и зеаксантин, както и флавоноиди - кемпферол, кверцетин, апигенин.

Химическо съединение, намиращо се в зелето и други кръстоцветни зеленчуци, известно като 3,3'-дииндолилметан, помага за предпазване от вредните ефекти на лъчетерапията. Учени от Джорджтаунския университет (Georgetown University), САЩ, проведоха експеримент върху животни, по време на който група животни бяха инжектирани ежедневно с 3,3'-дииндолилметан в продължение на 2 седмици. Тогава животните получили смъртоносна доза радиация. Резултатите показват, че след излагане на радиация всички животни от контролната група са умрели, а сред тези, получаващи инжекции с 3,3'-дииндолилметан, само 50% от животните са умрели в рамките на 30 дни.

Второто химично съединение, идентифицирано в зелето и представляващо интерес за учените, е сулфорафан. Редица изследвания през последните 30 години показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци е свързана с намаляване на риска от развитие на онкопатология. Този ефект се свързва с наличието на сяросъдържащо съединение в такива зеленчуци - сулфорафан. Допълнителни проучвания показват, че сулфорафанът допринася за забавяне на развитието или предотвратява образуването на злокачествени неоплазми.

На свой ред проучване на учени от Университета на Мисури (University of Missouri), САЩ, показа, че апигенинът, съединение, намиращо се в зелето, зеления магданоз, целината и други растения, допринася за намаляването на размера на тумора при наличие на агресивна форма на рак на гърдата.

Високото съдържание на полифеноли в зелето също помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и спомага за нормализиране на високото кръвно налягане. Фибрите и водата, съдържащи се в зелето, подпомагат здравето на храносмилателния тракт. Последните проучвания показват, че употребата на фибри играе важна роля в регулирането на функциите на имунната система и допринася за намаляване на тежестта на възпалителните реакции, казва още специалистът.

Лекар: Напитката, която всички прнвбрваме, е най-полезна за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес