Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки трябва да яде този суперплод - той подобрява зрението, сваля холестерола и захарта

11 август 2024, 23:01 часа

Малките зелени мини кивита все повече се появяват на рафтовете на магазините. За разлика от кивито, те имат гладка, ядивна кожа и са богати на витамин С ( в тях той е в по-голямо съдържание от лимона или дори от пипера. Става дума за актинидия, съобщава изданието The Health Site. Този плод подобрява имунитета, зрението и настроението. Освен това той сваля кръвната захар и холестерола

Какво трябва да знаете за плода актинидия?

Актинидията обикновено узрява към есента. Тези плодове ще подсилят имунната ви система и също ще подпомогнат храносмилането, сърдечната функция и плодовитостта, както и ще понижат нивата на кръвната захар и холестерола.

Какво сирене може да ядете при висок холестерол? 

Плодовете на актинидията отвън приличат на цариградско грозде или бяло грозде, а разрязани приличат на малки кивита. Те са малки и имат гладка ядлива кожа, което ги прави различни от кивито. Те също имат по-сладък вкус и по-силна миризма от по-големия си братовчед.

Мини кивито е богато на витамин С, който съдържа това полезно вещество в количество, повече от лимона или дори от пипера. Сто грама плод съдържат 52,5 mg витамин С, тоест приблизително 70% - дневната нужда от този витамин за възрастен. Този плод е нискокалоричен – съдържа около 77 kcal/100 g.

Плодовете също са източник на калий, който се съдържа в по-големи количества от този в бананите (163-382 мг/100 гр), калций (51-120 мг), витамин Е (4,6-5,28 мг) и витамини от група В, органични киселини, полифеноли и антоцианини.

За какво е полезна актинидията?

Този чудесен плод е с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти, лутеин и миоинозитол. Витамин С е силен антиоксидант, който пречиства свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Подпомага имунитета, ускорява възстановяването от инфекции, подпомага функционирането на кръвоносната система, укрепва костите и ставите.

Плодът също така съдържа миоинозитол (до 982 mg/100 g), наречен витамин B8, въпреки че не е витамин, тъй като може да се синтезира от тялото. Миоинозитолът регулира нивата на кръвната захар и повишава чувствителността на клетките към инсулин, като по този начин намалява риска от диабет, затлъстяване и рак. Тази съставка също така влияе върху правилното функциониране на нервната система, има антидепресивен ефект и подобрява настроението.

Миоинозитолът и витамин Е, които се наричат ​​витамин на младостта, също имат положителен ефект върху плодовитостта и регулират менструалния цикъл.

Този продукт също така намалява нивата на холестерола в кръвта, което има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Плодовете също така съдържат големи количества лутеин, каротеноид, който има антиоксидантни свойства.

Лутеинът подпомага зрението, предпазва от макулна дегенерация и предпазва от развитие на катаракта. Трябва да похапвате мини киви, ако работите на компютъра. Препоръчва се да се консумира и от възрастни хора, чието зрение отслабва с възрастта.

Плодът също е с високо съдържание на фибри и съдържа актинидин, протеолитичен ензим, който улеснява смилането на протеини в храносмилателния тракт. Благодарение на това мини кивито подпомага храносмилането, а актинидинът също подпомага развитието на добрата чревната флора, което има положителен ефект върху имунната система и подобрява чревната подвижност, регулира честотата на изпражненията и предотвратява запека.

Фибрите също насърчават по-голямо усещане за ситост, което предотвратява вероятността от леки закуски между храненията, регулира метаболизма и насърчава загубата на тегло.

Учени: Това брашно сваля лошия холестерол 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес