Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това усещане в стомаха издава висок холестерол

03 март 2022, 17:10 часа
Реклама

Тялото ни се нуждае от малко количество холестерол, за да произвежда хормони, витамин D и храносмилателни ензими.

Холестеролът също така е от ключово значение за правилното функциониране на основни органи и системи. Въпреки това, наличието на твърде високи нива на LDL холестерол може да се окаже проблем.

С течение на времето този фактор може да нанесе щети върху артериите, а това от своя страна ще допринесе за развитието на сърдечни заболявания, както и до по-висок риск от инсулт.

5-те храни, които повишават холестерола

Според експертите от NHS определени усещания в стомаха могат да показват опасно високи нива на холестерол.

Черният дроб отделя холестерол, който обикновено се разтваря в жлъчката, но ако той се произвежда в излишък, жлъчката може да не успее да го разгради напълно и това предразполага към образуване на камъни.

С този тест за секунди ще разберете имате ли висок холестерол

Твърде високото количество билирубин, произвеждано от черния дроб по време на храносмилането, може да предизвика образуване на камъни в жлъчката. Внезапната коремна болка е симптом не само на камъни в жлъчката, но и на висок холестерол.

Експертите от NHS провеждат изследване, в което допълнително анализират отлагането на камъни в жлъчката заради високите нива на холестерол.

Как да намалите холестерола?

Те отбелязват, че холестеролните камъни в жлъчката представляват над 80 процента от камъните в жлъчката сред жителите на западните държави.

В хода на проучването са идентифицирани 2 вида аномалии, отговорни за образуването на холестеролни камъни в жлъчката.

Първата е свързана с пренасищането на жлъчката с холестерол, а втората с увеличаване на холестеролните кристали.

Важно: Тази статия не е заместител на квалифицираното медицинско мнение. Тя не може да отмени прегледа при лекар и назначеното от него лечение, както и да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес