Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са двете най-добри напитки за понижаване на кръвната захар

02 юли 2024, 06:00 часа
Реклама

Ако една от целите ви за здраве е да поддържате балансирана кръвна захар, има голяма вероятност кухнята ви да е снабдена с храни като яйца, авокадо и боб. Сара Шлихтер, доктор на медицинските науки, специалист по хранене казва, че някои общи съвети за поддържане на стабилна кръвна захар са да се даде приоритет на храни с високо съдържание на фибри, протеини и сложни въглехидрати, като същевременно се сведат до минимум храните с високо съдържание на добавени захари.

Още: Лозовите листа: Неочаквани ползи за вашето здраве

Според нея този начин на хранене е полезен както за ума, така и за тялото. В психичен план ще забележите по-малко промени в настроението. Поддържането на балансирано ниво на кръвната захар е от полза и за здравето на сърдечносъдовата система.

Но храненето с цел балансиране на кръвната захар е само част от уравнението; важно е да вземете предвид и какво пиете. Точно както и при храната, има някои напитки, които поддържат стабилността на кръвната захар, докато други могат да я накарат да се влоши. Ето кои са най-добрите и най-лошите напитки за балансиране на кръвната захар, споделят диетолози.

Най-лошите напитки за кръвната захар

Ако искате да предпазите кръвната си захар от рязко покачване, Шлихтер казва, че първият вид напитки, за които трябва да внимавате особено много, са тези с алкохол. Тя обяснява, че алкохолът може да повлияе на хормоните и да намали способността на инсулина да действа правилно, за да намали нивата на кръвната захар. Това според нея може да доведе до нестабилни нива на кръвната захар. Тя казва, че бирата и смесените напитки са особено вредни за стабилността на кръвната захар, тъй като обикновено са с високо съдържание на въглехидрати.

Ако приемате лекарства за регулиране на кръвната захар, Шлихтер добавя, че пиенето на алкохол може да попречи на тяхното действие. "За да управляват по-добре нивата на кръвната захар, хората трябва да избягват да пият на празен стомах или когато нивата на кръвната захар са ниски", добавя Шлихтер.

Освен че трябва да се внимава за консумацията на алкохол, Киран Кембъл, доктор по медицина и регистриран диетолог казва, че газираните напитки, сладките чайове, енергийните напитки, спортните напитки, подсладените кафе напитки и напитките с плодов сок могат да предизвикат повишаване на кръвната захар. Така че, ако искате да поддържате стабилни нива на кръвната захар, тези напитки трябва да се намалят до минимум или да се избягват.

Двете най-добри напитки за понижаване на кръвната захар

Сега, след като знаете кои напитки могат да повишат нивата на кръвната захар, идва друг въпрос: какво трябва да пиете вместо тях? Кембъл казва, че има две напитки, на които трябва да дадете приоритет, ако управлението на кръвната захар е важна цел за вашето здраве.

Вода

Знаехте, че това ще се случи, нали? Въпреки че звучи като нещо, което не е необходимо, истината е, че 47% от хората не пият достатъчно вода - напитката, която според Кембъл е най-важна за управлението на нивата на кръвната захар. "Водата нито ще повиши, нито ще понижи кръвната ви захар, но може да предотврати пристъпи на хипергликемия чрез регулиране на хормоните, които могат да повлияят на стабилизирането на глюкозата и производството на урина", обяснява тя. Това е важно, тъй като, макар че водата сама по себе си няма да понижи нивата на кръвната захар, дехидратацията може да ги повиши, тъй като води до прекалено концентриране на кръвната захар.

Кембъл подчертава, че тялото буквално не може да функционира, ако не е правилно хидратирано. "Ето защо водата трябва да бъде напитка номер едно за всеки, без значение какво е нивото на кръвната ви захар или други медицински състояния, които може да имате", казва тя.

Неподсладен зелен чай

Кембъл казва, че една от напитките, които действително могат да понижат кръвната захар, е неподсладеният зелен чай. Тя посочва научно изследване, което показва, че при хората, които пият зелен чай, се наблюдава подобрение на глюкозния метаболизъм (разграждането на въглехидратите до прости захари, които се превръщат в глюкоза и по този начин клетките получават храна) в сравнение с хората, които пият безкофеиново кафе, черен чай или чай улонг.

Причината, поради която Кембъл твърди, че зеленият чай има този ефект, е, че той е с високо съдържание на специфичен вид полифенол, наречен епигалокатехин галат (EGCG). Научни изследвания показват връзка между EGCG и понижаването на кръвната захар, което показва, че пиенето на неподсладен зелен чай може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2.

Още: Кръвен съсирек: Признаци, които не трябва да пренебрегвате

Както при всяка здравна цел, когато става въпрос за управление на кръвната захар, най-важен е цялостният ви хранителен режим. Една-единствена храна или напитка не може сама да поддържа кръвната ви захар ниска. Но ако се чудите с какво да замените газираните напитки, енергийните напитки или сладкия чай, за да контролирате нивата на кръвната си захар, неподсладеният зелен чай е най-добрият вариант. На второ място след водата, разбира се! Нищо не може да замени добрата стара H2O, независимо колко здравословно е храненето ви.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес