Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на спекулациите: Червеното вино полезно или вредно е всъщност?

03 юли 2024, 17:58 часа
Реклама

Умерената консумация на червено вино може да има някои ползи за здравето. Но ежедневното пиене на вино може да има и отрицателни последици за него.

Ползите от консумацията на червеното вино се обсъждат от доста време. Мнозина смятат, че една чаша всеки ден е ценна част от здравословното хранене, докато други смятат, че виното е донякъде надценено. Проучванията многократно са показвали, че умерената консумация на червено вино изглежда понижава риска от редица заболявания, включително сърдечни. Съществува обаче тънка граница между умерената и прекомерната консумация. В тази статия описваме подробно червеното вино и неговите ефекти върху здравето.

Какво представлява червеното вино и как се произвежда?

Червеното вино се произвежда чрез смачкване и ферментация на тъмно на цвят цяло грозде. Съществуват много видове червено вино, които се различават по вкус и цвят. Често срещани сортове са шираз, мерло, каберне совиньон, пино ноар и зинфандел. Съдържанието на алкохол обикновено варира от 12 до 15%.

Снимка: pixabay

Установено е, че консумацията на умерени количества червено вино е полезна за здравето. Това се дължи главно на високото съдържание на мощни антиоксиданти. Смята се, че алкохолът във виното също допринася за някои от ползите от умерената му консумация.

Френският парадокс

Често се смята, че червеното вино е отговорно за „френския парадокс“. Тази фраза се отнася до наблюдението, че французите имат ниски нива на сърдечни заболявания, въпреки че консумират много наситени мазнини и холестерол. Някои експерти смятат, че червеното вино е хранителният фактор, който предпазва френското население от вредното въздействие на тези хранителни вещества. Нови проучвания обаче показват, че холестеролът и наситените мазнини в храната не причиняват сърдечни заболявания, когато се консумират в разумни количества.

Още: 4 причини червеното вино вече да не е здравословно

Истинската причина за доброто здраве на французите вероятно се крие във факта, че те консумират повече пълноценни храни и водят като цяло по-здравословен начин на живот.

Червеното вино съдържа мощни растителни съставки и антиоксиданти

Гроздето е богато на много антиоксиданти. Те включват ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини. Смята се, че тези антиоксиданти, особено ресвератролът и проантоцианидините, са отговорни за ползите за здравето от червеното вино.

Проантоцианидините могат да намалят окислителното увреждане в организма. Те могат също така да спомогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак.

Ресвератролът се съдържа в кожата на гроздето. Той се произвежда в някои растения, като отговор на увреждане или нараняване. Този антиоксидант се свързва с много ползи за здравето, включително борба с възпаленията и съсирването на кръвта, както и с намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак. Въпреки това съдържанието на ресвератрол в червеното вино е доста ниско. Ако пиете вино само заради съдържанието на ресвератрол, тогава набавянето му от хранителна добавка може би е по-добра идея.

Снимка: iStock/Guliver

Червеното вино може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и ранна смърт

Малките количества червено вино са свързани с повече ползи за здравето, отколкото която и да е друга алкохолна напитка. Тези ползи се проявяват, когато е част от здравословен хранителен режим като средиземноморската диета.

Изглежда, че има J-образна крива, която обяснява връзката между консумацията на вино и риска от сърдечни заболявания. Хората, които пият приблизително 150 мл червено вино на ден, умерено намаляват риска в сравнение с хората, които не пият. По-високият прием обаче увеличава драстично риска от сърдечни заболявания

Пиенето на малки количества червено вино може да намали риска от сърдечно заболяване, като спомага за задържането на „добрия“ HDL холестерол в кръвта. Оксидативното увреждане и окисляването на „лошия“ LDL холестерол също могат да бъдат намалени с до 50%. Едно проучване показва също, че консумацията на 2-3 чаши деалкохолизирано червено вино на ден може да понижи кръвното налягане.

Някои по-стари проучвания са установили, че умерените консуматори на вино са изложени на по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с непиещите вино или пиещите бира и спиртни напитки, но са необходими по-нови изследвания, за да се потвърди това твърдение.

Още: Защо червеното вино е по-добро от бялото за здравето на червата?

Други ползи за здравето от пиенето на червено вино

Червеното вино се свързва с редица други ползи за здравето, много от които се дължат на неговите мощни антиоксиданти.

Консумацията на червено вино е свързана с: 

  • Намален риск от деменция: Пиенето на 1-2 чаши вино на ден се свързва с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер
  • Намаляване на риска от депресия: Проучване на хора на средна възраст и възрастни хора показва, че тези, които пият 2-7 чаши вино седмично, са по-малко склонни към депресия
  • Намаляване на инсулиновата резистентност: Пиенето на 2 чаши дневно обикновено или безалкохолно червено вино в продължение на 4 седмици може да намали инсулиновата резистентност (Проучване 1 и 2)
  • Намален риск от инфекция с COVID-19: Неотдавнашно проучване установи, че червеното вино и обогатеното вино играят роля в защитата на участниците в теста от инфекция с COVID-19, докато бирата и спиртните напитки увеличават риска

Малки до умерени количества червено вино могат да бъдат полезни за вас. Съществуват обаче и някои важни отрицателни аспекти, които трябва да се вземат предвид.

Отрицателни последици за здравето от пиенето на твърде много алкохол

Въпреки че умереното количество червено вино може да осигури ползи за здравето, консумацията на твърде много алкохол може да доведе до катастрофални последици за здравето. Според Световната здравна организация алкохолът се свързва с множество здравословни проблеми, включително цироза, рак, сърдечни заболявания и нарушения в развитието, и тези рискове надвишават всички потенциални ползи от червеното вино.

Снимка: iStock

Те включват:

  • Зависимост от алкохола: Редовното пиене на алкохол може да излезе извън контрол и да доведе до алкохолизъм.
  • Цироза на черния дроб: Когато се консумират повече от 30 грама алкохол (около 2-3 чаши вино) всеки ден, рискът от развитие на чернодробно заболяване се увеличава. Крайният стадий на чернодробното заболяване, наречен цироза, е животозастрашаващ.
  • Повишен риск от рак: Консумацията на алкохол е рисков фактор при 4% от всички видове рак. Най-често срещаните видове, засегнати от алкохола, са ракът на гърдата и ракът на дебелото черво.
  • Повишен риск от депресия: При любителите на тежки алкохолни напитки рискът от депресия е много по-висок, отколкото при умерено употребяващите или неконсумиращите алкохол.
  • Повишен риск от смърт и заболявания: Пиенето на много вино, дори само 1-3 пъти седмично, може да увеличи риска от диабет при мъжете. Високият прием на алкохол е свързан и с повишен риск от преждевременна смърт.

Още: Как червеното вино влияе на загубата на тегло?

Трябва ли да пиете червено вино? Ако да, колко?

Ако обичате да пиете червено вино, не е необходимо да се притеснявате, освен ако не превишавате препоръчителното количество. В Европа и Америка за умерено се смята следното количество:

  • 1-1,5 чаши дневно за жените.
  • 1-2 чаши дневно за мъжете.

Някои източници препоръчват също така да имате 1-2 дни без алкохол всяка седмица.

Имайте предвид, че това се отнася за общия прием на алкохол. Пиенето на такова количество червено вино в допълнение към други алкохолни напитки може лесно да ви постави в диапазона на прекомерната консумация.

Ако в миналото сте злоупотребявали с наркотици, вероятно трябва да избягвате напълно виното и всички други алкохолни напитки. Също така бъдете много внимателни, ако в семейството ви има случаи на алкохолизъм.

Обобщено

Въпреки че червеното вино се свързва с някои ползи за здравето, нито една от тях не е в състояние да насърчи консумацията на алкохол. Съществуват много други ефективни начини за подобряване на здравето, които не изискват да консумирате нещо, което може да бъде вредно. Ако обаче вече пиете червено вино, няма нужда да спирате (освен ако не прекалявате с него). Стига да не пиете повече от 1-2 чаши на ден, то би трябвало да ви върши работа, стига да го консумирате с балансирана диета, като например средиземноморската.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес