Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващите факти и причини: Защо не трябва да пиете вода, когато ядете сладки

04 юли 2024, 05:35 часа
Реклама

Защо да не пиете вода, когато ядете сладки?

Пиенето на вода по време на консумация на сладки храни може да повиши кръвната захар до много високи стойности. Покачването на кръвната захар е по-голямо, когато се пие вода, дори повече, отколкото ако изядете повече сладкиши без да пиете нищо.

Още: Това са двете най-добри напитки за понижаване на кръвната захар

Това заключение е направено от учени и изследователи в Южна Америка, които са установили, че водата помага на тялото да абсорбира повече глюкоза от храната. Резултатите от изследването са особено важни за хора, които не могат да се откажат от сладките изкушения. Един от най-разпространените навици е пиенето на вода за намаляване на излишната захар.

Защо много сладките храни ви карат да сте жадни?

Отговорът е глюкозата, съдържаща се в захарта. Тази субстанция, която се намира във всеки десерт, може да забави изпразването на стомаха. В резултат на това течностите не достигат навреме до червата, където могат да бъдат абсорбирани, и така червата сигнализират за жажда. Но дори и да пиете вода, жаждата не се утолява. Ще се чувствате жадни, докато стомахът не се изпразни напълно, тоест докато тялото не усвои цялата глюкоза от изядения десерт.

За това ново изследване учените анализират нивата на кръвната захар при група от 35 души, които консумирали десерт и пиели вода преди, по време на или след яденето, или не пиели въобще. Хората, които пиели вода заедно с десерта, показали най-висок скок в нивата на кръвната захар. Техните нива били почти два пъти по-високи от тези в другите групи.

Високите нива на кръвната захар са тревожни, защото тялото може да стане нечувствително и да загуби способността си да регулира правилно нивата на кръвта. Всичко това може да доведе до диабет. Затова учените препоръчват да се пие вода преди или след хранене.

Още: 5 вида закуски, които водят до напълняване в областта на талията

По принцип, хората трябва да избягват да пият вода заедно със сладките храни, за да намалят въздействието от консумацията на захар. Това е важен съвет, особено за тези, които страдат от диабет.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес