Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако го ядете правилно, този пренебрегван продукт може да намали нивата на кръвната ви захар

04 юли 2024, 05:57 часа
Реклама

Евтина, универсална и най-важното - вкусна, лещата може да ни предложи много неща, които понякога не оценяваме. Но някои вълнуващи нови изследвания ще ни дадат съвсем нова оценка за скромното бобово растение - и нова причина да го добавим в чинията си.

Още: Какви са оптималните стойности на кръвната захр и как да я проверявате правилно

Проучване публикувано в специализирано издание, установява, че замяната на ориза или картофите с леща може значително да понижи нивата на кръвната ни захар. Ако обожавате класическите въглехидрати, не се страхувайте: Не е необходимо да премахнете напълно нишестето от храната си, за да видите ефекта. Изследователите са инструктирали 24 здрави възрастни да ядат ястия само с ориз или картофи, както и ястия с половин порция нишесте и половин порция леща. След това те измерват нивата на кръвната захар на участниците.

Оказало се, че ако замените само половин порция ориз с леща, кръвната ви захар може да спадне с до 20 %. В същото време замяната на половин порция картофи с леща може да доведе до спад от 35 %. Заслужава да се отбележи, че резултатите са валидни за три различни вида леща.

"Смесихме лещата с картофите и ориза, защото хората обикновено не ядат бобови растения самостоятелно, а ги консумират в комбинация с други нишестета като част от по-голямо хранене, така че искахме резултатите да отразяват това", казва изследователката Алисън Дънкан, доктор по философия, в съобщение за пресата.

Според изследователите причината, поради която лещата може да помогне за понижаване на кръвната захар, е свързана със способността ѝ да забавя храносмилането. Ако лещата забавя храносмилането, тя забавя и освобождаването на захарите, съдържащи се в нишестето - като картофите или ориза - в кръвния поток. Доста вълнуващо е, че те могат да подпомогнат реакцията на организма ни към любимите ни въглехидрати, особено ако не искаме да се откажем напълно от тях.

Още: Ендокринолог: Ранен признак №1 за преддиабет, който повечето хора пропускат

"Тази по-бавна абсорбция означава, че не изпитвате рязък скок на глюкозата", казва д-р Дънкан. "Наличието на високи нива за определен период от време може да доведе до неправилно управление на кръвната глюкоза, което е отличителен белег на диабет тип 2. По същество консумацията на леща може да намали този риск."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес