Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво може да доведе възпалението на лимфните възли зад ухото

03 юли 2024, 17:00 часа
Реклама

Лимфната система играе важна защитна роля. Тя помага в борбата с вредните бактерии, микроби и токсини. Ето защо е необходимо внимателно да се следи нейното състояние. Ако лимфният възел зад ухото е постоянно възпален, това е причина да се консултирате с лекар. Подобна реакция на организма може да показва наличието на сериозно заболяване.

Зачервяване на лимфния възел

Лимфните възли, разположени по задната ушна мида, обикновено са меки и не изпъкват над повърхността на кожата. Но ако в организма започне да протича възпалителен процес, те веднага увеличават размера си. Сред основните причини за подобна реакция на организма могат да се разграничат следните:

- Заболявания на ушите, като отит или тубоотит.

- Образуване на фурункул във външния ушен канал.

- Стоматологични проблеми, като например кариес или флукс.

- Тонзилит.

- Фарингит.

- Грип.

- Морбили.

- Скарлатина.

- Мононуклеоза.

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

В някои случаи възпалението на лимфните възли може да показва такива сериозни заболявания като ХИВ, сифилис и туберкулоза. Такъв симптом се появява и при онкологично заболяване на лимфната система. Ето защо, ако забележите увеличение на лимфния си възел, незабавно потърсете съвет от Вашия лекар.

За облекчаване на състоянието помага нанасянето на малка йодна мрежичка върху възпалените участъци. Можете също така да приложите компрес от зелеви листа или отвара от лайка.

Необходимо е да се използват общоукрепващи средства. Опитайте се да използвате повече витамини и да водите здравословен начин на живот: хранете се правилно, почивайте си добре. Това е най-добрата превенция не само на възпалението на лимфните възли, но и на повечето други заболявания.

За колко време обикновено спадат лимфните възли?

Възпален лимфен възел зад ухото: какво да правим

Конкретен курс на терапия може да ви предпише само лекар, след като сте преминали медицински преглед, защото е необходимо да се лекува не самият лимфен възел, а причината за неговото възпаление. В много случаи се предписва широкоспектърен антибиотик.

Ако усещате болка, не се опитвайте да я отстраните с топлинни процедури. Загряването може да влоши протичането на заболяването и да доведе до опасни последици. По-добре е да използвате специализирани анестетични лекарства или аналгетици.

Намаляването на отока ще подпомогне физиотерапевтичните процедури. Направлението за тях също трябва да бъде издадено от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес