Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Тръмп: Ако имаш план за край на войната, покажи го

04 юли 2024, 00:47 часа • 28 прочитания
Реклама

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Доналд Тръмп да разкрие плана си за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, за да може Киев да се подготви за всички рискове, които този план може да породи.

Още: "Теории на победата" на Путин и Зеленски: Къде е Западът в уравнението? (ВИДЕО)

Бившият президент на САЩ обеща да сложи край на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран, но не е уточнил публично как планира да го направи. Смята се, че един от плановете включва отстъпване на територия на Русия.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

"Ако Тръмп знае как да завърши тази война, трябва да ни каже още днес", каза Зеленски в интервю за "Блумбърг". "Ако има рискове за украинската независимост, ако загубим държавността си - искаме да сме готови за това, искаме да знаем... Искаме да разберем дали през ноември ще имаме мощната подкрепа на САЩ или ще бъдем съвсем сами", добави той.

Още: Зеленски: За един украинец умират 6-ма руснаци. Побеждава технологично по-напредналият (ВИДЕО)

Зеленски също така заяви, че е "потенциално готов" да се срещне с Тръмп, за да изслуша предложенията на неговия екип. По информация на "Политико" Тръмп обмисля възможността да сключи сделка с Русия, за да блокира бъдещото присъединяване към НАТО на някои държави, а именно Украйна и Грузия. Източници заявиха пред изданието, че Тръмп "би бил отворен за нещо, което да блокира разширяването на НАТО и да не се връща към границите от 1991 г. за Украйна".

Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария, заяви, че Украйна няма да направи компромис със своите ценности или териториална цялост, за да сложи край на войната с Русия. Киев: Изслушваме съветите, но териториални отстъпки за Москва няма да има

През 2014 г. Русия незаконно анексира Крим и нахлу в Донбас. През септември 2022 г. Путин незаконно обяви анексирането на четири частично окупирани украински области: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Понастоящем Москва не контролира цялата територия в четирите области.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес