Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болка в панкреаса: Какво да правим при панкреатит?

04 юли 2024, 07:11 часа
Реклама

Възпалението на панкреаса, или панкреатит, може да бъде хронично и остро. Във всеки случай пациентът трябва да знае какво да прави при подобно състояние. Това ще помогне да се избегне обостряне и да се успокои болният орган по време на пристъп.

Какво да правим при панкреатит?

Хроничният панкреатит е придружен от болка в подребрието, която обикновено се появява след хранене. Съпътстващи симптоми са оригване, гадене, повръщане, слабост, смущения в изпражненията. Заболяването изисква компетентно лечение, предписано от лекар, и се състои основно в спазването на най-строга диета.

Човек, страдащ от заболяването, трябва да знае какво да прави при панкреатит в домашни условия:

- да приема спазмолитични лекарства, които да помогнат на панкреаса да отделя жлъчка;

- да се храни на малки порции, 5-6 пъти дневно, никога да не преяжда;

- не яжте прекалено гореща или студена храна;

- спазвайте строга диета.

Всяко нарушение може да провокира най-силния пристъп, но особено опасно е пренебрегването на диетата. Необходимо е да забравите за алкохола, мазната и пикантна храна, маслото, суровите зеленчуци.

Тези храни не трябва да се консумират, ако имате болен панкреас

Какво да правите при обостряне на панкреатит?

Ако е започнал пристъп на панкреатит, трябва да реагирате незабавно. При много силна болка, която не можете да понесете: незабавно извикайте линейка. При болка с умерена интензивност можете да си останете у дома, но само ако има всички необходими лекарства и знаете точно какво да правите при обостряне на панкреатит.

Основната задача е да се облекчи болката и да се успокои панкреасът. Затова в първите минути след началото на обострянето трябва да направите следното:

- да приемете спазмолитично лекарство или още по-добре - да направите интрамускулна инжекция;

- да лежите в леглото и да прекарате там поне 2 дни;

- да приложите към тялото в проекцията на болката загряваща подложка, напълнена с лед, или просто някакъв студен предмет;

- спрете да се храните, включително с напитки. Позволена е само чиста вода със стайна температура;

- за да облекчите болката, дишайте плитко, като понякога задържате дъха си;

- не задържайте повръщането - след него състоянието веднага ще се подобри.

8 храни, които вашият панкреас обича

Не приемайте болкоуспокояващи, за да не влошите състоянието. През първите 3 дни след пристъпа не яжте нищо, но можете да пиете - чиста вода със стайна температура. Продължете същото лечение, както в началото на пристъпа: пълна почивка, забрана за храна, студ на корема, прием на спазмолитици.

Към края на 2-ия ден е позволено да се пие охладена отвара от шипки. На 4-ия ден след обострянето може да се яде - варена храна, стриктно според предписаната от лекаря диета.

Болката при панкреатит се понася много трудно. Помощ на пациента е необходима незабавно, а основното лечение е да се спазват три основни правила: глад, почивка, студ.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес