Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незабелязани врагове на черния дроб: 3 „добри“ навика, които го унищожават

03 юли 2024, 19:11 часа
Реклама

Само интегриран подход ще поддържа черния дроб здрав в продължение на много години. Много от нас са свикнали да мислят, че заболяването на черния дроб възниква единствено заради пристрастяването към алкохола. В действителност обаче има редица на пръв поглед безобидни, а понякога дори полезни навици, които се оказват изключително опасни за този жизненоважен орган.

Прием на хранителни добавки и витамини

В стремежа си да подобрят здравето си, много хора се обръщат към различни хранителни добавки и витаминни комплекси. Въпреки това, прекомерната консумация на такива лекарства може да доведе до индуцирана от лекарства хепатотоксичност - разрушаване на чернодробната структура.

Това важи особено за витамините А и Е, както и за хранителните добавки, съдържащи голям брой билки. Такива добавки имат доказан хепатотоксичен ефект и при прекомерна употреба могат да причинят развитие на токсичен хепатит.

Затова специалистите призовават към умереност в приема на хранителни добавки и витамини. Всичко трябва да бъде стриктно в препоръчаните граници, в противен случай вместо полза можете да причините значителна вреда на черния дроб.

7-те най-добри храни за черния дроб

Мода за модните диети

Въпреки популярността на диетите за „гладуване“, лекарите предупреждават, че честите дълги паузи в храненето също могат да повлияят негативно на функционирането на този орган. В крайна сметка, черният дроб постоянно отделя жлъчка, която е необходима за нормалното функциониране на храносмилането. Когато човек отказва храна за дълго време, възниква стагнация на жлъчката, което създава допълнителен стрес върху този орган.

Освен това, ако координацията на жлъчната секреция е нарушена, тя може да не навлезе в червата и стомаха в необходимия обем, причинявайки киселини, дразнене на лигавиците и други храносмилателни разстройства. Гастроентерологът отбелязва, че подобни „диетични експерименти“ могат да провокират развитието на токсично натоварване върху цялото тяло.

Експертите препоръчват да се придържате към редовна диета, макар и на малки порции. Когато става дума за „интуитивно хранене“, то има повече общо със състава на вашата диета, отколкото с времето на хранене. Ако човек няма апетит, това трябва да се разглежда като сигнал за възможно чернодробно заболяване.

Къде и как боли черният дроб?

Прекалена страст към плодовете

Плодовете със сигурност съдържат много витамини и хранителни вещества. Но те също са богати на фруктоза, проста захар, която, когато се консумира в излишък, може да доведе до развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. Фруктозата, която влиза в тялото в големи количества, се превръща в мазнини, които след това се отлагат в черния дроб.

В допълнение, прекомерната консумация на фруктоза може да доведе до повишаване на нивата на холестерола и появата на холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Ето защо гастроентеролозите силно препоръчват да се ограничи консумацията на сокове, сладки плодове и други концентрирани източници на фруктоза. Това ще помогне за намаляване на натоварването на черния дроб и ще премахне риска от развитие на мастно заболяване на този орган.

Така дори навици, които изглеждат полезни за здравето, всъщност могат да причинят сериозна вреда на черния дроб, един от най-важните и уязвими човешки органи. За да предотвратите проблеми с този „мълчалив работник“ на нашето тяло, е необходимо внимателно да наблюдавате диетата, дозировката на витамини и хранителни добавки, както и да поддържате редовна диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес