Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британците гласуват за парламент

04 юли 2024, 06:15 часа •
Реклама

Британците ще гласуват на парламентарни избори, които вероятно ще върнат на власт Лейбъристката партия и ще сложат край на продължилото близо десетилетие и половина управление на консерваторите, предаде БГНЕС. 

Още: Риск за пациентите: Недостигът на лекарства в Англия

Авантюрата на Риши Сунак

Първият национален вот в страната, откакто Борис Джонсън спечели победа за торите през 2019 г., се провежда след изненадващия призив на министър-председателя Риши Сунак за провеждането му шест месеца предсрочно. Изглежда, че авантюрата му ще се окаже неуспешна за самия него, тъй като социологическите проучвания през цялата шестседмична кампания - а и през последните две години - сочат тежко поражение за неговата дясна партия.

Това почти сигурно ще постави 61-годишния лидер на лейбъристите Киър Стармър на Даунинг стрийт като лидер на най-голямата партия в парламента.

Очаква се лявоцентристките лейбъристи да спечелят парламентарните избори за първи път от 2005 г. насам с исторически резултат, като всички проучвания в навечерието на изборите прогнозират най-голямата им победа в историята.

Бъдещето на Англия - на балотажа

Стармър обаче не приема нищо за даденост, като призовава избирателите да не си стоят вкъщи. "Бъдещето на Великобритания е на балотажа", каза той. "Но промяната ще се случи само ако гласувате за нея."

Гласуването започва в 09:00 ч. сутринта българско време в повече от 40 000 избирателни секции в цялата страна - от църковни зали, читалища и училища до по-необичайни места като пъбове и дори кораб. В полунощ телевизионните оператори ще обявят екзитполовете, които обикновено дават точна оценка за представянето на основните партии.

Още: Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес