Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата подправка за костите и черния дроб

04 юли 2024, 08:32 часа
Реклама

Една евтина и достъпна подправка се отличава с високо съдържание на калций, което обяснява нейните ползи за костите.

Най-добрата подправка за костите

Магданозът, освен яркия си вкус и аромат, е един от най-ценните източници на диетични фибри, съобщава изданието The Health Site. Такива диетични фибри са необходими за нормалното функциониране на червата.

Това е най-доброто сирене за костите

По отношение на концентрация на хранителни вещества, тогава магданозът е на първо място сред другите зеленолистни зеленчуци. Той е истински рекордьор по съдържание на витамин К, което не може да се каже за много други продукти.

Витамин К играе важна роля в усвояването на калций в организма. От своя страна, калцият е основен елемент за здравето на нашите кости и зъби. Само 10 грама магданоз са достатъчни, за да получите дневната си нужда от витамин К, което го прави идеален продукт за включване в диетата ви.

Въпреки това, витамин К също играе важна роля в процеса на съсирване на кръвта и играе ключова роля в образуването и поддържането на костната структура.

Не по-малко важна функция изпълнява и витамин К в организма, подпомагайки нормалното функциониране на черния дроб. Освен това има противовъзпалителни свойства и помага за укрепване на имунната система на организма. Помага за предпазване на организма от възпаления и инфекции, което е особено важно в периоди на сезонни заболявания.

Витамин К може значително да намали риска от развитие на някои видове рак, включително рак на простатата и дебелото черво. Много изследвания показват, че редовната консумация на достатъчни количества витамин К може значително да намали вероятността от развитие на тези опасни заболявания.

Употребата на магданоз помага на организма да се справи с редица здравословни проблеми, тъй като:

  • има холеретичен ефект;
  • помага за подобряване на чернодробната функция;
  • повишава секрецията на стомашен сок;
  • полезен е при оток на всяка локализация;
  • помага при диспепсия и метеоризъм;
  • полезен е при язвени процеси в стомашно-чревния тракт;
  • помага за премахване на лошия дъх;
  • може да помогне при възпаление на устната лигавица;
  • полезен е при простатит и аденом на простатата;
  • помага при треска;
  • облекчава възпалението на пикочния мехур.

При диспепсия, метеоризъм, проблеми с жлъчните пътища, цистит, камъни в бъбреците, аденом се използват листа, корени и семена от магданоз, от които се приготвя запарка. За да направите това, изсипете две супени лъжици магданоз в 0,5 литра вряла вода и оставете за два до три часа. Приемайте една супена лъжица три до четири пъти на ден преди хранене.

Лекар: Това е най-вредният хляб за костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес