Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пийте това мляко сутрин след чаша вода, то сваля захарта

20 септември 2024, 16:14 часа

Овесеното мляко има много полезни свойства. Можете да отслабнете с тази напитка, но също така и да нормализирате нивата на кръвната захар с него, според д-р Елена Соломатина.

Овесено мляко за нормализиране на кръвната захар и други ползи от консумацията му 

"Овесеното мляко е полезно не само за хора с наднормено тегло, но и за слаби хора. Нежно ускорява чревната перисталтика, което води до нежна и лесна детоксикация на целия организъм. Балансът в червата е ключът към здравата микрофлора. Благодарение на това кожата на цялото тяло се подмладява, стяга и почиства", казва специалистът.

Това мляко нормализира кръвната захар и е полезно за червата 

Овесеното мляко нормализира нивата на кръвната захар и подобрява паметта. Тази напитка се препоръчва да се пие сутрин след чаша вода. На празен стомах лечебният ефект за тялото ще бъде много по-силен. 

"Въпросът „Кое е по-добро - растително мляко или краве мляко?“ остава отворен. Несъмнено аналогът на овеса ще бъде полезен за хора с непоносимост към лактоза. За любителите на лате или капучино тази напитка ще служи като вкусна алтернатива с ниско съдържание на калории и мазнини. Някои спортисти обичат да пият тази напитка, за да възстановят силата си. В закупените от магазина аналози, в допълнение към основната съставка, продуктът съдържа много вредни добавки: сол, аромати, масла, химически съединения. Натуралното овесено мляко съдържа само овес и вода. За максимални лечебни свойства е важно млякото да се приготвя не от люспи, а от нелющен овес. Овесените люспи съдържат много витамини и микроелементи, от които се нуждае тялото", споделя още лекарят.

"Има много проста рецепта за приготвяне на овесено мляко у дома. Вземете необелени овесени ядки на люспи (150 гр) и питейна вода (800 мл). Отстранете всички малки остатъци от овесените ядки и ги изплакнете под течаща вода. Изсипете в стъклен буркан от литър или един и половина. Напълнете с питейна вода и покрийте с капак или марля. Сложете на тъмно място или покрийте с кърпа. Оставете поне 12 часа на стайна температура. Ако е възможно, по-добре е да накиснете овесените ядки за 20 часа или един ден. След това изсипете тази смес в блендер и пасирайте до гладкост. Пресипете получената смес през тензух или цедка. Пълнозърнестото овесено мляко е готово! Съхранявайте в хладилник за максимум два-три дни", съветва още специалистът.

Можете да добавите мед или фурми за вкус, но това не е препоръчително. Комбинацията от фруктоза и нишесте не оказва особено благотворно влияние върху организма.

Полезно ли е да се пие мляко в жегата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес