Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни са най-добрият източник на протеин по време на пости

04 декември 2023, 15:09 часа
Реклама

По време на Коледните пости от диетата се изключват яйцата, месото и млечните продукти, които са основен източник на протеини. Руският диетолог д-р Антонина Стародубова припомня, че разнообразни хранителни вещества под формата на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали са необходими, за да поддържат функционирането на тялото.

Храни, богати на протеини, които трябва да ядете по време на пости

„Дори по време на пости диетата трябва да е разнообразна и балансирана. Важно е да се ядат разнообразни варива, както и пълнозърнести продукти и пълнозърнест хляб. Можете да ядете овесена каша и гарнитури от нерафинирани зърнени култури и тестени изделия от твърда пшеница“, споделя експертът.

Пости 2023 - всичко важно, което трябва да знаем за тях

Диетологът Стародубова назовава и най-добрите продукти за попълване на протеини по време на Рождественския пост. Ядките осигуряват на тялото здравословни ненаситени мастни киселини, витамини Е и В комплекс и минерали.

Диетологът посочва и гъбите като друг продукт за попълване на протеиновите нужди по време на Рождественския пост. Ако държите гъбите на място под слънчева светлина, те допълнително се превръщат в източник на витамин D. 

„Определено трябва да ядете риба в дните на гладуване, когато е позволено“, добавя експертът към препоръките.

Що се отнася до мазнините, трябва да използвате растителни масла, за да си ги набавите. Стародубова съветва да ги използвате без нагряване, като ги добавяте към готови ястия.

Тя подчертава, че постът не трябва да ви кара да се чувствате гладни. Няма нужда да правите дълги паузи между храненията. Освен това трябва да пиете достатъчно вода. 

„Трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря – могат да бъдат допълнени с две малки закуски през целия ден“, казва експертът.

По отношение на ползите от ядките, диетологът споделя, че протеините и мазнините в тях осигуряват чиста енергия за централната нервна система и нейния „контролен център“, мозъка. Ежедневната закуска от 2-5 ядки подобрява когнитивните функции (способността за запомняне, концентрация и поддържане на вниманието, способността за анализиране и сравняване на разнообразна информация и др.). Ядките са особено ценни в периоди на повишен интелектуален или психически стрес: по време на интензивно изучаване на езици, преди изпити, по време на периоди на стрес. Редица проучвания потвърждават, че редовната им консумация може да бъде значителна подкрепа при лечението на депресия, други подобни разстройства и дори значително да забави развитието и прогресията на сенилна деменция.

Още: Тези храни пречистват тялото по-добре от диети и пости

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес