Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо НЕ трябва да се пие кафе всеки ден

06 декември 2022, 13:31 часа

Неврологът д-р Игор Мацокин разкри, че ежедневната консумация на кафе не се препоръчва, защото това може да има отрицателни ефекти за здравето.

Защо не трябва да се пие кафе всеки ден?

Според лекаря не е безопасно да се използва кофеин за борба със сънливостта и летаргията.

Кафе с мляко - полезно или вредно е да се пие

„Кофеинът е отличен стимулант, когато имате нужда от прилив на енергия, но не трябва да използвате този метод често, той изразходва резервите на тялото“, споделя специалистът.

Според невролога употребата на кофеин активно изразходва запасите от аденозинтрифосфорна киселина, която е важна за осъществяването на метаболитните процеси. При намаляване на ресурсите на тялото особено когато то няма време да ги запълни, отслабва имунната система, влошава се функционирането на всички системи и органи.

В допълнение, навикът да се тонизирате с кафе може да увеличи вискозитета на кръвта поради засилен диуретичен ефект - това допринася за развитието на хипертония и увеличен риск от сърдечни заболявания.

Лекар разкри защо кофеинът е най-опасен през зимата

Д-р Мацокин добави, че реакцията на организма към кофеина винаги е свързана спрямо индивидуалните характеристики, така че различните хора възприемат кафето по различен начин.

„Някои хора със свръхчувствителност към кофеин могат да развият безсъние, главоболие, нервност и раздразнителност“, предупреждава медикът.

В същото време лекарят обръща внимание на факта, че умерената консумация на кафе е свързана с широк спектър от положителни, превантивни свойства по отношение на много заболявания, ако не се прекалява с него.

Сложете тези подправки в кафето и ще излекувате по-бързо настинката

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес