Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 7 закуски, които няма да вдигнат кръвната ви захар

14 октомври 2024, 16:15 часа

Хората с диабет тип 2 често могат да поддържат нивата на кръвната си захар под контрол с диета, упражнения и лекарства. Ако страдате от това заболяване или сте изложени на риск от него, тази храна е чудесен начин да започнете деня си, без да вдигнете кръвната си захар.

Вижте още: Кардиолог: Дава грешни резултати - ето как правилно трябва да мерите кръвното си налягане

Ядки

Една малка шепа от тях може да осигури голям хранителен ефект с ниско съдържание на въглехидрати. Хвърлете обратно бадеми, лешници, орехи, ядки от макадамия, кашу, шамфъстък или фъстъци за лека закуска с високо съдържание на фибри, пълна със здравословни мазнини.

Сирене

Нискомаслените видове като извара, сирене рикота или моцарела са избор с високо съдържание на протеини, който помага да поддържате кръвната си захар под контрол. Насладете се на четвърт чаша извара с половин чаша плодове, парче нискомаслено сирене или рикота, намазана върху пълнозърнести крекери.

Хумус

Да, има въглехидрати, но тялото ви ги усвоява бавно. Това означава, че те не се усвояват толкова бързо, колкото другите въглехидрати и няма да повишат кръвната Ви захар. Нахутът в хумуса му дава много фибри и протеини, за да ви засити. Използвайте една трета от чаша като дип за зеленчуци или за намазване на пълнозърнести крекери.

Яйца

Един бъркан яйчен белтък е добър за бърза корекция на протеина. Или сварете няколко, за да ги съхранявате в хладилника като леки закуски за път.

Кисело мляко

Смесете малко пресни плодове в обикновено нискомаслено кисело мляко за сладко лакомство с малко въглехидрати и страхотна закуска преди тренировка. Или ако имате чубрица, разбъркайте сместа за супа и я използвайте като дип за зеленчуци или гевреци с ниско съдържание на сол.

Авокадо

Вкусно е както си е, но можете също да го украсите за удоволствие. Намачкайте авокадо, добавете малко салса, кориандър и малко сок от лайм и готово: гуакамоле. Поддържайте размера на порцията си до четвърт чаша за лека закуска, която съдържа по-малко от 20 грама въглехидрати.

Вижте още: Мед - може ли да се яде от диабетици и как влияе на кръвната захар

Риба тон

Половин чаша от него, съчетана с четири пълнозърнести крекери, е вкусна закуска, която няма да наруши нивото на кръвната захар.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес