Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои зеленчуци са най-добри в сваляне на кръвното налягане?

20 август 2024, 15:31 часа

Всички зеленчуци са полезни, но някои от тях са особено важни за защита на сърцето ви от негативните ефекти на високото кръвно налягане.

Сърцето изпомпва кръв през артериите до всички части на тялото. Силата на кръвта, която притиска стените на артериите, се нарича кръвно налягане и може да варира през деня - естествено се повишава точно преди да се събудите сутрин, както и когато тренирате. Постоянното високо кръвно налягане, причинено от различни фактори, може да увреди сърцето и да причини здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и инсулт.

Според Американската сърдечна асоциация кръвното налягане се описва като например 120/80 mmHg („120 над 80“), като първото число е систоличното налягане, когато сърцето се свие. Второто число е диастоличното налягане, когато сърцето се отпуска между ударите. Нормалното кръвно налягане е систолично кръвно налягане по-малко от 120 mmHg и диастолично - 80 mmHg или по-малко.

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, се дефинира като систолично кръвно налягане 130 mmHg или повече или диастолично кръвно налягане 80 mmHg или повече. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около половината от възрастните имат високо кръвно налягане.

През последните години особена популярност придоби диетата DASH - диета за здравословна намаляване на кръвното налягане. Тя включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, постно месо и бобови растения. Диетата DASH е с високо съдържание на калий, магнезий, фибри и калций, но с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини. Проучване доказва, че тази диета може значително да понижи кръвното налягане при хора със или без хипертония.

Ето списък на най-полезните зеленчуци за сваляне на кръвното налягане.

Картофи
Картофите са богати на калий. В един средно голям печен картоф има около 600 мг калий, което е около 13% от препоръчителната дневна доза. Въпреки че всички сортове картофи са богати на калий, особено полезни са лилавите картофи. Те съдържат антоцианини, мощен антиоксидант, който им придава лилав оттенък и помага за намаляване сковаността на артериите, което води до понижаване на кръвното налягане.

Цвекло
Цвеклото е отличен източник на нитрати, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове и подобряват кръвното налягане. Проучване от 2018 г. показва, че сокът от цвекло може да понижи кръвното налягане при здрави хора и такива с хипертония. Цвеклото е богато и на други хранителни вещества - калий, фибри, фолиева киселина, манган, витамин С и желязо - много от които също са свързани с понижаване на кръвното налягане.

Може да изпечете цвеклото, да го добавите към салатата. Макар и леко горчиви, зелените връхчета на цвеклото също са годни за консумация. 

Най-добрите храни, които помагат за сваляне на високо кръвно налягане

Домати
Доматите и доматените продукти са богати на калий и ликопен, две хранителни вещества, които могат да подобрят кръвното налягане и цялостното здраве на сърцето. Една чаша чери домати съдържа 385 мг калий, 8% от препоръчителната дневна доза. Ликопенът е антиоксидант, който прави тези зеленчуци червени.

Доматите са един от най-добрите източници на ликопен, като варените доматени продукти съдържат дори по-голямо количество от суровите. Проучване от 2021 г. установи, че ликопенът в екстракта от домати значително понижава кръвното налягане при здрави хора и при тези с хипертония.
Доматите се използват главно в супи, паста, сосове и пица. Пресните домати са страхотни за закуска.

Зеленолистни зеленчуци
Спанакът, зелето, къдравото зеле и другите листни зеленчуци, са богати на диетични нитрати, които служат като “вазодилатор” - разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв. Някои изследвания показват, че консумацията на поне 1 чаша листни зеленчуци на ден може да помогне за намаляване на кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Тъй като са разнообразни по вид, листните зеленчуци могат да се включат в почти всяко ястие. Независимо дали предпочитате обикновена салата от спанак, варено зеле, възможностите са многобройни.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес