Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Какво се случва с холестерола, когато ядем кестени

16 октомври 2024, 22:00 часа

Кестените са уникален плод на широколистните дървета от вида Castanea. Този плод е най-разпространен в Азия, въпреки че е свързан и с традиционната италианска кухня от векове. Кестените са ценени заради характерния си вкус и пластичността, с която могат да се консумират: варени, печени и сушени, под формата на конфитюр или брашно. Те също са отличен източник на витамини и минерали (като манган, молибден, мед и магнезий).

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Каква е хранителната стойност и ползите за здравето от кестените?

Здраве на храносмилането – кестените намаляват нивата на холестерола и стабилизират нивата на кръвната захар. Те също така намаляват риска от запек и чревни усложнения като дивертикулоза.кестени от Castanea

Повишена мозъчна функция – кестените съдържат мастноразтворими витамини от група В, които поддържат здрава кожа, произвеждат червени кръвни клетки и подобряват мозъчната функция.

Повишени енергийни нива – кестените съдържат големи количества въглехидрати, които са необходими за краткосрочна и дългосрочна енергия. Те също така помагат за функционирането на нервната система .

По-здрави кости – кестените съдържат мед, който е микроелемент, който подобрява здравината на костите и засилва имунната система .

Намален риск от развитие на заболяване – кестените съдържат манган, който е микроелемент, който се бори със свободните радикали в тялото и намалява риска от сърдечни заболявания и рак. Той също така играе ключова роля в процеса на стареене и помага за предотвратяване на съсирването на кръвта .

Не съдържат глутен – кестените са от голяма полза за пациенти с целиакия, заболяване, което разстройва тънките черва.

Някои хранителни факти за кестените

Кестените са част от групата на плодовете и някои хора ги класифицират като сушени плодове. Въпреки това, в сравнение с ядките - орехи, лешници, бадеми и др., те имат ниско съдържание на мазнини. Кестените имат определени хранителни характеристики, подобни на тези на зърнените култури. Въпреки че не съдържат глутен, те имат високо съдържание на захари, особено нишесте. Кестените са богати на фибри, както и на минерални соли като калий, фосфор и малки количества желязо  И накрая, те съдържат витамини В2 и Е. Важно е да запомните, че енергийните и хранителни характеристики на кестените са различни от тези на останалата група пресни плодове.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Какви са основните разлики между варени и печени кестени?

Варените кестени са по-усвоими от печените кестени. Погрешно се смята, че варените кестени съдържат по-малко калории от печените заради съдържанието на вода. Обикновено има 120 калории на 100 грама варени кестени до 190 калории на 100 грама печени кестени. Когато се измерват със същото тегло, варените кестени наистина съдържат по-малко калории, но всичко зависи от количеството вода, което се губи или приема, докато се готвят.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес