Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако излишните килограми не изчезват

06 август 2024, 07:55 часа

Понякога ви се струва, че правите всичко възможно: не ядете нездравословна храна, спортувате, но излишните килограми не изчезват. Нека разгледаме по-отблизо причините, които могат да допринесат за това.

Процесът на отслабване отнема много време. В началото килограмите си отиват лесно, но рано или късно идва момент, в който на кантара се спира същата цифра, въпреки диетата и тренировките. Това явление се нарича "ефект на платото" и за да го преодолеете, ще трябва да преразгледате подхода си към храненето.

Защо теглото не помръдва: причини

За да елиминирате проблема, трябва да знаете защо се е появил. Ето какво може да бъде провокирано от застоя на теглото.

  • Преброяването на калориите се извършва неправилно. Случва се човек да изчислява дневния си калориен прием и да е сигурен, че той се вмества в нормата, необходима за отслабване. Но този човек напълно забравя за ядките, сушените плодове или бързите закуски, които прихваща през деня. Именно тези неотчетени калории поддържат теглото.
  • Не пиете достатъчно вода. Водата прекъсва лекия глад, извежда токсините от организма, стимулира обмяната на веществата.
  • В диетата има много прекомерно солени ястия. Солта задържа вода и цифрата на кантара не намалява.
  • Твърде строга диета. За да поддържате метаболизма си в норма, тялото ви трябва да приема определен брой калории всеки ден. Ако то получава по-малко от тази "заплата за живот", метаболизмът се забавя. Тялото се опитва да противодейства на стреса.

Но невинаги ефектът на платото показва, че е допусната някаква грешка при отслабването. Може би мастната тъкан се замества от мускулна тъкан. Мускулите тежат повече от мазнините, в този случай теглото ще стои, но обемите ще намаляват.

Какво да правите, ако теглото стои неподвижно

Тези, които нямат търпение да видят по-ниското число на кантара, могат да прибягнат до следните методи:

  • Пийте повече вода, за да ускорите обмяната на веществата и да премахнете токсините.
  • Водете хранителен дневник, за да елиминирате вероятността да превишите дневната норма калории.
  • Занимавайте се с кардио упражнения. Колоезденето, плуването и бягането помагат за изгарянето на мазнините.
  • Преразгледайте диетата си. Възможно е тя да е твърде оскъдна и да трябва да добавите към нея протеини и мазнини, така че организмът да не смята за необходимо да прави запаси.
  • Понякога помага да дадете на тялото си малко изкуствено разклащане. Един ден да превишите нормата на приетите калории, а след това да се върнете към обичайния режим.

Всички тези методи са лесни за изпълнение, но са напълно способни да помогнат за изместването на теглото от мъртвата точка. При компетентен подход към отслабването теглото дори след кратък застой ще намалява постоянно.

Според изследвания на учени от университета в Кеймбридж до голяма степен предразположението ни към наднормено тегло зависи от гените, наследени от нашите родители. По този начин човек притежава определени гени, които влияят върху теглото. Ако има дефект именно в тези гени, тогава собственикът му е склонен към наднормено тегло. Според учените тези специални гени влияят на апетита, от тях зависи предразположението към този или онзи продукт и дали организмът е в състояние да разпределя равномерно мазнините.

Източник: wday

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес