Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем за здравето на кръвоносните съдове?

24 юни 2024, 19:11 часа
Реклама

Нередовните работни графици, лошото хранене, липсата на движение, стресът и хормоналният дисбаланс, който причинява, не винаги изчезват без следа. Един от най-честите проблеми, възникващи във връзка с всичко  описано по-горе, е нарушение на интензивността на кръвния поток и еластичността на кръвоносните съдове. Това може да доведе до редица проблеми: от усещане за тежест в крайниците до разширени вени. Въпреки това, отдавна е известно, че за здрави кръвоносни съдове на всяка възраст могат да помогнат познатите и достъпни продукти от рафтовете на хранителните магазини. Описваме кои точно по-долу.

Реклама

Храни с високо съдържание на фибри

Фибрите са истински  „лечител“ на сърдечни заболявания и е известно, че имат благоприятен ефект върху храносмилателните процеси. Една доза от това вещество на ден може да намали налягането във вените на корема и краката, както и да поддържа нормалното кръвообращение в тялото. Храните, богати на фибри, включват семена от чиа, ленено семе, пресни плодове, зеленчуци и боб.

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Храни с антиоксидантни свойства

Известни антиоксиданти като флавоноиди (съдържащи се в плодовете), витамини С и Е, присъстващи в зелените зеленчуци и цитрусовите плодове, перфектно укрепват вените и също така намаляват честотата на възпалителните процеси. Витамин Е се бори срещу образуването на кръвни съсиреци, разрежда кръвта и е от съществено значение за здравето на сърцето. Витамин С помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, повишава тяхната еластичност, а също така е полезен при възпаление и поддържане на здрава кожа.

Богати на магнезий храни

Проблемите с кръвното налягане и спазмите в краката са сигурни признаци, че тялото не получава достатъчно електролити като магнезий и калий. За да попълните тези запаси, включете в диетата си авокадо, банани, сладки картофи, кръстоцветни зеленчуци и листни зеленчуци.

Люти храни

Кайенски пипер или къри  –  консумирайте ги, за да загреете тялото, да увеличите притока на кръв и, разбира се, да контролирате теглото и апетита.

5 храни, които поддържат сърцето здраво

Ябълков оцет

Подобрява циркулацията във венозните стени и е известен със своите противовъзпалителни свойства. Редовната употреба на ябълков оцет и хамамелис може да бъде отлична превантивна мярка срещу разширени вени и дори за тяхното лечение. Така че сега, с такива проблеми като подуване и прекомерно изпъкване на вените, знаете към какво да прибягвате.

Конски кестен и боровинка

И двете отдавна са известни на народната медицина като ефективни средства против разширени вени. Тествани са и срещу хронична венозна недостатъчност, която причинява тежест, подуване и сърбеж. Боровинките могат да се консумират, да се използват като екстракт или да се консумират в чай. Конският кестен е идеален за тялото в доза от приблизително 100 mg. в един ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес