Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са различните видове левкемия?

15 март 2023, 11:41 часа

Основните разлики между видовете левкемия включват скоростта на развитие на болестта и видовете клетки, които засяга. Съществуват четири основни вида левкемия:

  • Остра лимфоцитна левкемия (ОЛЛ)
  • Остра миелоидна или миелогенна левкемия (ОМЛ)
  • Хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ)
  • Хронична миелоидна или миелогенна левкемия (ХМЛ)

Лимфоцитната левкемия засяга лимфоцитите - вид бели кръвни клетки. Миелоидната левкемия може да засегне белите кръвни клетки, червените кръвни клетки и тромбоцитите.

ОЛЛ

Пълното наименование на този вид рак е остра лимфоцитна левкемия, а "остра" означава, че тярасте бързо. "Лимфоцитна" означава, че се образува в недоразвити бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Заболяването започва в костния мозък, който произвежда стволови клетки, които се развиват в червени и бели кръвни клетки и тромбоцити. При здравия човек костният мозък не освобождава тези клетки, докато те не се развият напълно. При човек с ОЛЛ костният мозък освобождава големи количества недоразвити бели кръвни клетки. Съществуват няколко подтипа наОЛЛ, като подтипът може да повлияе на най-добрия начин на лечение и на прогнозата. 

Първи симптоми при левкемия, които не трябва да пренебрегвате

Един от подтиповете е В-клетъчна ОЛЛ. Тя започва в В лимфоцитите и е най-често срещаната форма на ОЛЛ при децата. Друг подтип е Т-клетъчната ОЛЛ. Тя може да доведе до уголемяване на тимуса - малък орган в предната част на трахеята, което може да доведе до затруднения в дишането. Като цяло, тъй като ОЛЛ прогресира бързо, бързата медицинска намеса е от ключово значение.

ОМЛ

При човек с ОМЛ костният мозък произвежда анормални версии на тромбоцити, червени кръвни клетки и бели кръвни клетки, наречени миелобласти. Тя се образува в един от следните видове клетки на костния мозък:

МИЕЛОБЛАСТИ: Те обикновено образуват гранулоцити, друг вид бели кръвни клетки.

МОНОБЛАСТИ: В този случай се използват кръвни клетки: Те обикновено се превръщат в бели кръвни клетки, наречени моноцити или макрофаги.

Диетолог съветва с кои храни да се предпазим от рак

ЕРИТРОБЛАСТИ: Те се превръщат в червени кръвни клетки.

МЕГАКАРИОБЛАСТИ: Те обикновено се превръщат в клетките, които произвеждат тромбоцити.

Лекарите класифицират ОМЛ по подтип в зависимост от:

  • Вида на клетките на костния мозък, в които е започнал ракът, и зрелостта на клетките
  • Дали клетките имат хромозомни или генетични промени
  • Дали левкемията е свързана с предишно лечение на рак
  • При деца с ОМЛ - дали имат и синдром на Даун
  • ОМЛ може да бъде трудна за лечение и изисква незабавна медицинска помощ.

Лекари в Англия изпробваха новаторско лечение на агресивна форма на левкемия

ХЛЛ

Съществуват два вида. Единият прогресира бавно и води до високи нива на характерните лимфоцити в организма, но само до леко понижени нива на здрави червени кръвни клетки, тромбоцити и неутрофили. Другият тип прогресира по-бързо и води до значително намаляване на нивата на всички здрави кръвни клетки. При пациенти с ХЛЛ лимфоцитите често изглеждат напълно оформени, но са по-малко способни да се борят с инфекциите, отколкото здравите бели кръвни клетки. Лимфоцитите обикновено се натрупват много бавно, така че човек може да има ХЛЛ дълго време, преди да изпита симптоми.

ХМЛ

ХМЛ е бавно растящ вид левкемия, която се развива в костния мозък. Експертите за борба с ракасподелят, че в ранните форми на миелоидните клетки настъпва генетична промяна, която в крайна сметка води до появата на клетки на ХМЛ. След това тези левкемични клетки растат, делят се и навлизат в кръвта.

ПРОГНОЗИ

Прогнозата на човека зависи от вида на левкемията.

ОЛЛ

Около 80-90% от възрастните с ОЛЛ получават пълна ремисия за известно време по време на лечението. А при лечение повечето деца се възстановяват от болестта. Рецидивите са често срещани при възрастните, така че общият процент на излекуване е 40%. Въпреки това, специфичните за всеки човек фактори играят роля.

Лекар съветва да не пренебрегвате тези 2 предупредителни признака на левкемията

ОМЛ

Колкото по-възрастен е човек, когато му поставят диагнозата ОМЛ, толкова по-трудно е лечението. Повече от 25% възрастни, които постигат ремисия, живеят 3 години или повече след лечението на ОМЛ.

ХЛЛ

Човек може да живее дълго с ХЛЛ. Лечението може да помогне да се контролират симптомите и да се предотврати разпространението на болестта. Въпреки това не съществува лечение.

ХМЛ

Трансплантацията на стволови клетки може да излекува ХМЛ. Това лечение обаче е много инвазивно и не е подходящо за повечето хора с ХМЛ. По оценка на Националната здравна служба на Обединеното кралство 70% от мъжете и 75% от жените живеят поне 5 години след поставяне на диагнозата ХМЛ. Колкото по-рано човек получи диагнозата, толкова по-добри са перспективите му.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес