Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 неща, които трябва да знаете за аритмията: Понякога е тиха и безсимптомна

22 август 2024, 12:03 часа

Аритмията е сърдечно-съдово заболяване и много хора дори не знаят колко опасно е всъщност

1. Какво означава аритмия?

Аритмията е нарушение на нормалния ритъм на сърдечната дейност и промяна в източника на възбуждане на сърцето. Това заболяване включва и нарушения на импулсната проводимост.

2. Аритмията е ускорен сърдечен ритъм ?

Погрешно е да се смята, че всеки учестен пулс е признак на аритмия . Причината за ускорен пулс може да бъде физическа активност или емоционално състояние в определена ситуация (страх, стрес, плуване, бягане и др.).

Вижте още: Висок холестерола: Това е най-добрият начин да почистите кръвоносните си съдове

3. Какви признаци трябва да търся и как да диагностицирам заболяването?

Най-добрият начин да се определи наличието на заболяването е да се направи електрокардиограма в момента на пристъпа . Това е най-точният метод за оценка на сърдечния ритъм, неговия източник и правилността на пулса. Прегледът при кардиолог е задължителен. Лекарите използват инструментални техники - ЕКГ (електрокардиограма) или ЕКГ мониториране. В последния случай пациентът трябва постоянно да носи специално устройство за запис на ЕКГ в обичайния си ежедневен живот . Този подход позволява на специалиста да направи правилните заключения и да предпише адекватно лечение.

4. Може ли заболяването да протича безсимптомно?

Да, възможно е. Това се нарича пароксизмална или персистираща аритмия . Консултацията с лекар няма да е излишна дори ако се чувствате добре, но имате нарушен сърдечен ритъм.

5. Защо заболяването е опасно?

Аритмията може или не може да застраши живота на човек . Протичането на заболяването се влияе и от придружаващите заболявания . Оценката на състоянието на пациента се извършва изключително индивидуално, тъй като при всеки човек аритмията може да се прояви по различен начин и да има различна прогноза.

Вижте още: Всичко което трябва знаете за НИСКОТО кръвно налягане

6. Какво причинява аритмия?

Има няколко причини за развитието на това заболяване:

сърдечни заболявания (вродени или придобити);

високо кръвно налягане;

нарушение на електролитния баланс;

промени в хормоналния статус;

наличието на съпътстващи здравословни проблеми;

лоши навици.

Всички горепосочени фактори могат да допринесат за повишен сърдечен ритъм.

7. Какви превантивни мерки има?

Основната превенция е поддържането на здравословен начин на живот:

правилното хранене;

отказ от лоши навици;

умерена физическа активност;

поддържане на нормално тегло.

Спазвайки тези условия, ще бъде възможно да се нормализира работата на сърцето. Но също така е важно да се подлагате на редовен преглед от специалист, особено ако се появят тревожни симптоми .

8. Как да се лекува болестта?

Лекарите използват различни методи на лечение, но основните са:

медицински (консервативен) - специалистът предписва лекарства , които могат да премахнат проблема или да премахнат вероятността от усложнения.

хирургично - радиочестотната аблация се счита за ефективна нискотравматична техника при висока сърдечна честота (тахиаритмия), при която се пробива съд на бедрото и катетърът се прехвърля директно към сърцето, а с помощта на рентгенови лъчи лекарят проследява състояние на органа на екрана на апарата под формата на 3D модел, търсейки проблемната зона и унищожавайки я с помощта на радиочестотен ток.

Kогато сърдечната честота намалява, се имплантира електрически пейсмейкър, който изпраща определени импулси към сърдечния мускул , поради което органът започва да функционира нормално.

Методът на лечение се предписва от специалист след цялостен преглед на пациента в индивидуален план.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес