Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 вида ориз, които НЕ трябва да ядете

19 юли 2024, 14:49 часа

За по-голямата част от населението на света оризът е основна храна, ценена заради своята гъвкавост и хранителна стойност. В света има много разновидности на ориз, всеки със своите предимства. Въпреки това, не всички видове на тази храна са полезни, когато става дума за ползи за здравето, тъй като някои от тях могат да причинят скокове в нивата на кръвната захар и да стимулират възпаление в тялото.

Най-вредният ориз

Руският лекар д-р Димитър Маринов , който е специалист по хранене и диететика, говори за три вида ориз, които трябва да се избягват и четири вида, които е по-добре да изберете вместо тях. Хората трябва да избягват бял ориз, инстантен ориз и ароматизирани оризови смеси, каза той. Вместо това лекарят съветва да изберете кафяв ориз, киноа, див ориз.

Бланширан ориз: Ето колко е лесно 

Диетологът отбеляза, че белият ориз, инстантният ориз и ароматизираният ориз могат да допринесат за възпаление поради високия си гликемичен индекс, което води до бързи скокове на кръвната захар.

Белият ориз също не съдържа фибри и основни хранителни вещества, тъй като процесът на рафиниране премахва триците и зародиша, където тези хранителни вещества са концентрирани. Въпреки че инстантният ориз е лесен за приготвяне, той се подлага на допълнителна обработка, която може да го лиши от още повече хранителни вещества и може да съдържа добавки, които насърчават възпалението.

Въпреки това, ароматизираните оризови продукти обикновено са с високо съдържание на натрий, изкуствени добавки, захар или мазнини, които могат да увеличат възпалението. 

„Тези видове ориз могат да увеличат възпалението, тъй като са силно обработени и имат висок гликемичен индекс. Това означава, че могат да причинят бързи скокове в нивата на кръвната захар, което от своя страна може да предизвика възпалителни реакции в тялото. Освен това им липсват фибри и хранителни вещества открити в пълнозърнестите сортове, които могат да помогнат в борбата с възпалението“, обяснява д-р Маринов.

Има обаче много здравословни опции. Експертът препоръчва да опитате кафяв ориз, защото той запазва триците и зародишните слоеве, като същевременно предлага големи количества фибри, важни хранителни вещества като витамини от група В и антиоксиданти и по-нисък гликемичен индекс, който помага за стабилизиране на кръвната захар и намаляване на възпалението. 

„Кафявият ориз е безопасен избор, тъй като запазва триците и зародишните слоеве, осигурявайки повече фибри и хранителни вещества“, добавя диетологът.

Според доктора киноата се отличава с това, че е пълноценен източник на протеин с всичките девет незаменими аминокиселини, както и фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве и се борят с възпаленията.

„Киноата е страхотен вариант – тя всъщност е семе, а не зърно, и е богата на протеини и противовъзпалителни съединения“, казва д-р Маринов.

Той също така препоръчва да опитате див ориз, защото е богат на протеини, фибри и основни хранителни вещества.

„Дивият ориз, въпреки името си, също е семе и има орехов вкус, както и противовъзпалителни свойства“, обяснява специалистът.

И накрая, диетологът препоръчва да ядете ориз от карфиол. Той има по-малко калории и въглехидрати от традиционния ориз, но поддържа здравето на храносмилането и потенциално намалява възпалението. 

„И накрая, оризът от карфиол е алтернатива с ниско съдържание на въглехидрати, която е богата на антиоксиданти и може да помогне за намаляване на възпалението“, заключава експертът.

Как оризът влияе на кръвното и сърцето?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес