Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене преди засаждане на зимен чесън - ето как се прави

16 август 2024, 13:41 часа

Обикновено градинарите засаждат зимния чесън в края на септември или началото на октомври. Въпреки това е необходимо да се подготви място за горепосочената градинска култура през август. Необходимо е да се извърши процедура като изкопаване на почвата. Освен това в почвата трябва да се добави един важен тор, състоящ се от четири компонента.

Как да подготвим почвата за засаждане на зимен чесън?

В края на лятото, на мястото, където се планира да се засади чесън след 1-1,5 месеца, е необходимо да се изкопае почвата. При копаене е препоръчително да добавите угнил оборски тор със следните добавки:

  • калиев сулфат;
  • суперфосфат;
  • креда: тя ще подейства като дезоксидиращ агент.

Как да победите листните въшки с помощта на чесън и тази билка?

За 10 кг оборски тор трябва да има една супена лъжица от трите гореизброени продукта. Чрез навременна обработка на почвата и възстановяване на нейното плодородие, градинарят ще увеличи максимално шансовете за получаване на богата висококачествена реколта от чесън през следващата година.

Особености при засаждане на зимен чесън

Трябва да разделите чесъна на скилидки преди засаждане, така че долната част, където се образуват корените, да не изсъхне. Скилидките се сортират по размер, като се обръща внимание на дъното: не трябва да има мъртва част от старото дъно. То, подобно на корк, предотвратява покълването и образуването на корени, така че се отстранява. Големите глави растат само от най-големите скилидки, така че за засаждане трябва да вземете само външните скилидки.

По-добре е да засадите чесън преди зимата след определени култури. Те включват едногодишни зеленчуци с кратък вегетационен период и нямат общи вредители и болести: тиква, бобови растения. Не е препоръчително да засаждате зимен чесън след кореноплодни култури, които значително изтощават почвата. Там, където растат лук и чесън, повторната сеитба е възможна само след три до четири години.

Чесънът обича да расте до ягоди. Преди да го засадите през есента, мястото за засаждането му трябва да е "отпочинало". Избира се място, което е празно от поне месец. Ако това не е възможно, можете да използвате растения за зелено торене, които бързо ще помогнат за възстановяване на състава на почвата Мястото трябва да е слънчево, в близост до него да няма огради и сенчести дървета. Не трябва да избирате място в котловина, там ще се задържа вода, а чесънът не обича застояла влага.

Лехата трябва да бъде висока. Чесънът предпочита да расте в некисела почва, богата на полезни елементи. Преди да засадите, трябва да изкопаете почвата с помощта на лопата, това ще я обогати с кислород. Необходимо е също така да премахнете плевелите с корени. При копаене е препоръчително да добавите хумус, поташ и фосфорни торове. Добре е да добавите пепел.

Основният въпрос, който вълнува всеки градинар и той решава самостоятелно, е: „Кога можете и трябва да се засадите чесън преди настъпването на зимата?“. Факт е, че няма точна дата - трябва да се съсредоточите върху метеорологичните условия.

Засаждането на чесън твърде рано през есента ще накара растението да пусне корени и зелени издънки, които ще измръзнат, когато настъпи студено време. От момента на засаждането трябва да минат поне две до три седмици преди падането на първата слана, така че скилидките да имат време да се вкоренят и да укрепнат. Обикновено този период при нас е от края на септември до средата на октомври.

Какво да засадите на мястото на лука и чесъна?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес