Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на доматите по време на цъфтежа - кои са най-добрите торове

01 юни 2024, 11:00 часа

Всеки градинар знае, че доматите цъфтят доста бързо и цъфтежът е важен етап от тяхното развитие. Когато доматените насаждения цъфтят, трябва да се предприемат конкретни действия, за да е по-богата реколтата. Тъй като периодът на цъфтеж е свързан с консумацията на големи количества хранителни вещества, важно е точно в този момент доматите да ги получават в оптимални дози. За целта е важно да се извършва правилното торене. 

Количеството и качеството на плодовете зависи от правилното протичане на процеса на цъфтеж. В случая може да се концентрирате върху минералните торове, тъй като те съдържат всичко необходимо.

Торене на доматите по време на цъфтеж

Калиев монофосфат - това е отличен тор, който вече е доказал своята ефективност. Разтворете десет грама от лекарството в кофа вода. Това количество е достатъчно за поливане на квадратен метър градинска площ.

Торене на доматите - кога и как се прави, за да приберете по 20 кг реколта от корен

Амофос - преди употребата на това вещество лехите с домати трябва да се напоят. След това внимателно разпределете диамофоската върху почвата. Използвайте 25 грама тор на квадратен метър.

Всички сложни торове съдържат необходимия комплекс от хранителни вещества, така че те могат безопасно да се използват на този етап. Предимството на комплексните торове е, че балансират всички необходими за доматите елементи.

Торене с органични торове по време на цъфтежа на доматите

Много градинари не използват минерални торове, защото са убедени, че органичната материя е по-безвредна и може да предпази растенията от болести. Сред органичните торове в този случай може да се използват следните варианти:

  • Дрожди - те ускоряват растежа на доматите; този тор е задължителен за цъфтящи растения. Можете да приготвите от суха и прясна мая. Прясна мая в количество от 100 гр се разрежда в литър топла вода. След появата на пяна разтворът се излива в 10-литрова кофа с вода. Торът се настоява известно време, след което се използва за поливане на доматени храсти - достатъчно за третиране на 15 растения. 
  • Пепел – подходяща е не само дървесна, но и торф или сламена пепел. Пепелта съдържа калций; магнезий и фосфор, които са много полезни за цъфтящите домати. Методът за използване на пепел е прост - веднъж седмично добавете 1 супена лъжица към всеки храст. Два пъти месечно доматените храсти могат да се поливат с разтвор на пепел (100 гр пепел на кофа вода). 
  • Йод – увеличава броя на завръзите. За да напоите храстите в корена, пригответе разтвор: добавете 3 капки йод към 1 кофа вода. 

Органичните торове могат да се прилагат не само в корените, но и по листата. Листното торене води до по-бързи резултати - в случая растението получава хранителни вещества навреме.

Как доматите издават липса на азот и калций?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес