Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След прибиране на картофите поръсете почвата с това

27 септември 2024, 23:22 часа

В началото на есента много градинари прибират реколтата от картофи. Но това е време и за извършване на друга важна процедура. Тя трябва да се извърши след прибирането на клубените. Вероятно почвата ще бъде изтощена след прибиране на реколтата. И още по-вероятно в нея ще има вредители. На първо място това са телените червеи. Градинарите с опит в случая прилагат едно средство, което улеснява подобряването на почвения състав.

С какво трябва да поръсите градината след прибиране на реколтата от картофи?

Лекарство като амониев сулфат идва на помощ на градинарите. В случая има и добра алтернатива - амониев нитрат. И двата тора са източници на азот. Градинарите с опит знаят, че не бива да се прекалява с този микроелемент през есенните месеци. Но при умерено приложение азотните торове ще донесат само ползи. За 1 квадратен метър площ са достатъчни 15 грама от някой от горните продукти.

Кога се прави засаждането на картофите през есента?

Нанесете избрания от вас тор върху почвата и след това засадете „зелен тор“. Следните опции могат да се считат за идеални: синап, рапица, маслодайна ряпа.

Зимният и пролетен овес или ръж също са подходящи за целта - те обогатяват почвата с калий и фосфор, леко намаляват нейната киселинност, разхлабват добре почвата и се борят с нематоди и телени червеи. Недостатъкът е, че те трудно се вграждат в земята.

Грахът, лещата и нахутът, както нищо друго, обогатяват почвата с азот. Нито една култура за зелено торене не може да осигури толкова азот, колкото бобовите растения. Посадъчният материал е полезен срещу всички болести по картофите, но има един недостатък - той е скъп.

Синапът е едногодишно растение от семейство Зелеви с мощна и разклонена коренова система. Като зелен тор тази култура:

  • подобрява водо- и въздухопропускливостта на почвата;
  • измества плевелите от градинското легло;
  • обогатява почвата с калий, азот и фосфор;
  • отблъсква вредителите с миризмата си;
  • бори се със струпясване, гниене и късна болест.

От 1 м2 за 1 месец след покълването можете да получите до 1 кг органична зелена маса.

Най-доброто зелено торене за плодородие на картофи по отношение на цена и ефективност, което разхлабва почвата на дълбочина 1 метър, е маслодайната ряпа. Нейното засаждане е полезно за глинести почви с всякаква плътност. Използва се за дезинфекция на почвата от струпясване, телени червеи и нематоди. Съдържа етерично масло, чието количество се увеличава във фазата на цъфтеж.

Може ли да се ядат картофи всеки ден?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес