Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на хортензии - кога и как се прави

27 септември 2024, 22:51 часа

Можете да пресадите хортензии не само в началото на летния сезон, но и в края му. Тази процедура може да се извърши през септември-октомври.

Пресаждане на хортензия

Разбира се, трябва да започнете с подготовката на дупката за засаждане. Нейният размер трябва да бъде най-малко 3 пъти по-голям от обема на кореновата система на растението. За да запълните дупката, използвайте равно количество торф от тресавище и градинска почва (тази, която остава след изкопаване). Също така е необходимо да смесите 60 гр суперфосфат и 30 гр калиев сулфат с почвата.

Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога 

След това изсипете 10 литра вода вътре и след като се абсорбира, поставете храста в дупката за засаждане, така че кореновата му шийка да е изравнена с повърхността на цветната леха. За да направите това, може да се наложи да добавите почва на дъното или, обратно, да премахнете излишния слой.

Всички кухини около корените трябва да бъдат запълнени със същата смес от торф и градинска почва и накрая трябва да напоите хортензията под корена - за това ще са необходими около 8-10 литра вода.

Всичко, което остава, е да мулчирате хортензията със слой от мулчиращ материал с дебелина 6-8 см - това могат да бъдат борови игли или сух тресавищен торф.

Грижа за хортензията

Поливането е един от най-важните аспекти в грижата за хортензиите. Тези растения обичат влажна почва, така че в периоди на екстремни горещини се нуждаят от обилно поливане. Въпреки това си струва да запомните, че хортензиите не понасят застояла влага, така че е важно да не прекалявате с поливането. По-добре е растенията да се поливат редовно, но умерено.

Торенето е друг важен аспект от грижата за хортензия. Растенията се нуждаят от хранителни вещества за добър растеж и обилен цъфтеж. Най-добре е да се тори през пролетта и лятото, като се използват специални торове за растения с кисела почва. Не забравяйте да наблюдавате състоянието на почвата и да отговаряте на нейния хранителен статус.

Подрязването също играе важна роля в грижите за хортензиите. Спомага за оформянето на красива корона на растението, стимулира обилния цъфтеж и поддържа здравето му. Най-добре е да се подрязва през есента или ранна пролет, като се отстраняват избледнелите цветове и сухите издънки. Не прекалявайте с подрязването, тъй като това може да повлияе негативно на цъфтежа.

Важно е да запомните, че всеки сорт хортензия има свои собствени характеристики на грижа, така че преди да започнете да се грижите за растението, е по-добре да проучите неговите характеристики. Като следвате прости правила за поливане, торене и подрязване, можете да се наслаждавате на красиви цветя на хортензия във вашата градина през целия сезон.

С този лесен трик ще промените цвета на хортензиите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес