Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на хризантемите през есента - как е правилно да се прави

27 септември 2024, 22:06 часа

Септември период на активна подготовка на трайни насаждения за зимния период - важно е през това време да се обърне внимание на хризантемите. Не всички градинари знаят, че правилното есенно поливане ще помогне на цветята да оцелеят нормално през зимния студ.

Правилно поливане на хризантемите през есента

През есента трябва да изчакате сухо време и да излеете половин кофа вода в корена на всяко цвете. Процедурата трябва да се повтаря веднъж на всеки седем дни. Но грижите не свършват дотук.

Най-красивото есенно цвете, което трябва да имате в градината си или на балкона

След това висококачествено поливане ще трябва да добавите хранителни вещества. Благодарение на това е по-голяма вероятността цветята по-склонни да оцелеят през зимата.

Препоръчително е да изчакате шест часа след поливането. След това вземете петдесет грама суперфосфат и двадесет и пет грама калиева сол - това количество е необходимо на квадратен метър площ, засаден с хризантеми. След това следва мулчиране. Дебелината на слоя трябва да бъде най-малко седем сантиметра. Торфът би бил отличен вариант. Можете също така да използате листа или сено.

Как да се грижим за хризантемите?

Има около 4 хиляди разновидности на хризантеми. Тези растения се нуждаят от кратък светъл ден, за да цъфтят. Следователно те цъфтят по-близо до есента. Повечето от тях са късно цъфтящи. Препоръчително е да отрежете избледнелите цветя.

По време на периода на образуване на цветове растенията се нуждаят от редовно поливане. Липсата на влага причинява лигнификация на стъблата на растенията. Хризантемите се поливат само в корена, като се избягва попадането на вода върху листата и цветята. Тези растения не обичат застояла вода. По време на периода на цъфтеж честотата на поливане се намалява.

Прищипването се извършва при формиране на 8 листа. При нискорастящите сортове по правило прищипването не се извършва. Но ако храстът е на няколко години, тогава тази процедура може да е необходима за такива сортове.

За по-добър растеж хризантемата се пресажда на ново място на всеки 3 години. Това се прави през пролетта, веднага след като растението се събуди. В същото време можете веднага да разделите храста. В началото на пролетта се препоръчва да се подхранват презимуващите храсти с азотно-фосфорни торове, а през лятото, за образуването на пъпки, с калиево-магнезиеви торове.

Необходимо ли е да се покриват хризантемите за зимата?

Има сортове хризантеми, които могат да оцелеят през зимата в земята и такива, които не могат да оцелеят през зимата навън. Най-добре е да търсите сортове, които издържат добре зимата навън. По правило само едроцветни растения с големи листа не могат да презимуват на открито. Повечето дребноцветни сортове понасят добре зимата дори без подслон.

Опитните градинари препоръчват да се подготвят цветя за зимата само когато са напълно прецъфтели и остава само мъртва дървесина. След това стъблото може да се отреже, оставяйки коноп с височина 10 см на повърхността.

Сега е идеалният момент за засаждане на зимни рози?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес