Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" потвърди: Лидерът Хасан Насрала е убит. Тревога в ЕС (СНИМКИ)

28 септември 2024, 15:33 часа • 2000 прочитания

Ливанската групировка "Хизбула" потвърди днес, че нейният лидер Сайед Хасан Насрала е бил убит, предаде Ройтерс. 

Групировката посочи в изявление, че ще продължи битката си срещу Израел "в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непоклатим и почтен народ".

Припомняме, че малко след поредицата въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут снощи източници от групировката заявиха пред "Ройтерс", че Насрала е жив, невредим и в безопасност. Впоследствие почнаха да се появяват данни, че това не е така - Ynet публикува информация, че Израел е хвърлил 80 бомби, всяка по един тон, за да елиминира лидера на "Хизбула". Ударите там продължават и днес, съобщава "Ройтерс", тази сутрин имаше и ракетен бараж от страна на "Хизбула" по Северен Израел, няма пострадали.

Още: "Изцяло готови и подготвени сме": Израел очаква ескалация след убийството на Насрала

Израелските военни твърдят, че опасност все още представляват "десетките хиляди ракети", притежавани от подкрепяната от Иран групировка, които могат да бъдат изстреляни едновременно. Говорител на силите за отбрана на Израел заяви още, че "повечето" от висшите лидери на "Хизбула" са били убити при нанесените удари в Ливан през последните дни.

Снимка: Getty images

Междувременно, върховният лидер на Иран Али Хаменей призова мюсюлманите да подкрепят ливанците и гордата "Хизбула" с каквито средства могат и да им помогнат в борбата със злия режим на Израел. "Съдбата на региона ще се определи от силите на съпротивата, с "Хизбула" в първите редици", се казва още в изявлението на Хаменей.

Още: В Израел, Ливан, Сирия, Иран празнуват ликвидирането на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

Телевизията на „Хизбула“ „Ал Манар“ започна да излъчва стихове от Корана след обявяването на смъртта на Насрала.

Тревога в ЕС

Междувременно Европейския съюз препоръча на авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушно пространство следващия месец, след като израелската армия съобщи, че е поразила над 140 цели на "Хизбула" в Ливан, както и че борбата с шиитската групировка не е приключила.

Припомнете си тук: Кой е Хасан Насрала?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес