Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

27 септември 2024, 21:48 часа

Ако мислите какъв състав да използвате за варосване на овошките и други дръвчета, растящи в градината ви, можете да изберете най-лесния вариант и да закупите специален продукт. Сместа може да се продава в готова за употреба течна форма или като суха смес - тя трябва да се разрежда с вода според инструкциите на опаковка. Някои градинари жители използват за тези цели бяла боя на водна основа или водна дисперсия.

Но градинарите с опит предпочитат сами да приготвят защитната смес. За целта те разполагат с арсенал от няколко рецепти. 

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

В първия случай, за да приготвите разтвор за варосване, ще ви трябват 2 литра гореща вода, в която трябва да разредите 400 гр меден сулфат. Освен това към продукта трябва да се добави 100 г казеиново лепило, 2 кг гасена вар и 8 литра студена вода. Сместа ще бъде готова, след като смесите всички съставки и те се разтворят напълно във вода.

Как е правилно да торите овошките през есента?

За втората рецепта трябва да вземете 3 кг гасена вар или креда, 100 гр казеиново лепило и 500 гр меден сулфат, които трябва да се разтворят в 10 литра вода. Разбъркайте сместа, докато всички компоненти се разтворят напълно. След това оставете да се кисне от два до три часа.

Опитните градинари разчитат и на следните рецепти.

Опитните градинари препоръчват използването на следните рецепти:

  • Към 8 литра вода се прибавят килограм оборски тор и вар, както и 0,2 кг меден сулфат.
  • Смесете 2,5 кг вар, 0,5 кг меден сулфат и 0,2 кг лепило с 10 литра вода.
  • Добавете 10 супени лъжици брашнена паста към 2,5 килограма тебешир. Добавете 10 литра вода към сместа.
  • Смесете 2,5 кг вар, 0,3 кг меден сулфат и около 2 лопати оборски тор, добавете 10 литра вода.
  • Смесете 1 литър мляко с 2 кг тебешир. Към сместа добавете 1 килограм глина и 100 грама зелен сапун. Всичко се разрежда с 9 литра вода и се разбърква.
  • Смесете 2 килограма тебешир, 0,4 кг меден сулфат и 0,1 кг лепило. Смесете съставките с 10 литра вода.
  • Смесете 2 килограма вар, 0,5 кг железен сулфат, около 2 лопати оборски тор. Също така добавете към сместа една супена лъжица карболова киселина и половин парче сапун за пране.

За да варосвате дървета, трябва да приготвите смес, която не съдържа бучки. Докато разбърквате, доведете сместа до консистенция на заквасена сметана. Ако трябва да добавите „лепкавост“ към състава, не пренебрегвайте използването на специални продукти за тази. За предпочитане е глина и оборски тор; използвайте лепило с повишено внимание, за да избегнете запушване на порите в кората на дървото.

Кога е най-добре да се варосват овошките през есента?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес