Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана": Депутат разкри кои са купувачите на гласове на Делян Пеевски?

28 септември 2024, 15:18 часа • 2775 прочитания

"Цайса", "Сандокана", "Данчо Пръча" - това са само част от прякорите на купувачите на гласове, с които Делян Пеевски ще работи и на тези избори.

Това твърди депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев. В публикация на официалния си профил в социалните мрежи Мирчев пише, че Пеевски се е "развилнял" и купува гласове из цяла България, като понякога плаща по 500 лв. за глас. По думите на депутатът той може да обори твърдението на вътрешния министър Атанас Илков, че активно противодейства на купуването на гласове. Мирчев вярва, че или някой го подвежда, или той съзнателно се "прави на ударен".

Още: "Измамното спокойствие" пред Борисов и гладът за нов месия: Анализ на Петър Чолаков (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

Ето какво написа Ивайло Мирчев:

"1. Пеевски се е развилнял и през неговите лейтенанти вот се купува в цяла България, а цените по информация на място достигат 500 лв. за глас.

2. Вече са проведени няколко организационни срещи в хотел "Маринела" на ключови фигури за покупката на гласове, отговорници по райони, лихвари, лейтенанти на Пеевски.

3. Главен координатор за страната на Пеевски е лице с прякор Цайса.

4. Във Варна купеният вот из махалите минава основно през стар познайник (преди осигуряваше вот за ГЕРБ чрез преференциалната рекордьорка Славена) - Дънката. Дънката в момента работи с Пеевски и там се очакват нови рекорди от гласове в секции, които преди гласуваха предимно за ГЕРБ и с преференции за Славена Точева. С поддържаща роля във Варна Чирпанския.

Още: Поредна нова битка в ДПС: Кой и къде ще контролира членовете на комисиите в изборния ден?

5. Бойко Борисов хвърли в битката популярните си кметове. Причината е, че Пеевски дръпна традиционния вот за ГЕРБ за собствената си партия и Борисов изпитва дефицити откъм гласове.

6. В Добрич за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Сандокана.

7. Във Велико Търново за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Шарана (бивш областен на ДПС).

8. Във Враца за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Данчо Пръча (има международна известност).

9. В Бургас основният купувач за Пеевски е лице с прякор Широката. Поддържаща роля за областта има Емо Свраката.

10. В Сунгурларе за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Йоската.

Още: Доган с по-голяма подкрепа от Пеевски: Проучване

Ивайло Мирчев добавя, че когато е бил назначен вътрешният министър Атанас Илков ПП-ДБ му дали време да докаже, че ще се бори с купения вот. По думите на бившия депутат кампанията започва и индикации за реална борба с такова нещо няма. Той пише още, че в следващите дни "започваме да показваме кои са хората, които са бъдат в ролята на "проксита" на Пеевски при търговията с гласове в цялата страна".

"Ще пускаме и сигнали до прокуратурата, макар практиката да е показала, че от това полза няма. А МВР, ако иска да води реална битка с тях, има две опции - да следи стената ми за нови имена или просто да се обърне към полицаите на място, които отлично знаят кои са хората в схемите с купен вот", пише още Мирчев.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес