Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин чертае ядрена червена линия за Запада

28 септември 2024, 12:00 часа • 1633 прочитания

Владимир Путин начерта "червена линия" за САЩ и техните съюзници, като сигнализира, че Москва ще обмисли да отговори с ядрени оръжия, ако позволят на Украйна да удари дълбоко в Русия със западни ракети с голям обсег, предаде "Ройтерс". 

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

Дали той наистина го мисли?

Въпросът е критичен за хода на войната. Ако Путин блъфира, както смятат Украйна и някои от нейните поддръжници, тогава Западът може да се почувства готов да задълбочи военната си подкрепа за Киев, независимо от заплахите на Москва.

Ако той е сериозен, съществува риск - многократно заявен от Москва и признат от Вашингтон - конфликтът да прерасне в Трета световна война.

В последния от дългата поредица от предупредителни сигнали, Путин в сряда разшири списъка със сценарии, които биха могли да доведат Русия до използване на ядрени оръжия.

Нова ядрена война?

Може да направи това, каза той, в отговор на голяма трансгранична конвенционална атака, включваща самолети, ракети или дронове. Съперничеща ядрена сила, която подкрепи държава, атакуваща Русия, ще се счита за страна в тази атака.

И двата критерия се прилагат пряко към ситуацията, която би възникнала, ако Западът позволи на Украйна да удари дълбоко в руска територия със западни ракети с голям обсег като американските ATACMS и британските Storm Shadows, нещо, което Путин каза, че ще се нуждае от западен сателит и подкрепа за насочване.

„Това беше много ясно послание: „Не правете грешка – всички тези неща могат да означават ядрена война“, каза Николай Соков, бивш съветски и руски дипломат.

Още: Лукашенко обяви перфектния наследник - такъв все още не съществува (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес