Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите думи на украинския боец, който загуби речта си заради изтезанията в плен (ВИДЕО)

28 септември 2024, 08:30 часа • 1801 прочитания

"Защо хората са толкова жестоки един към друг?" Това са първите думи, които произнася 22-годишният украински боец Юрий Гулчук, който прекара повече от две години в руски плен и бе освободен на 14 септември при поредна размяна на военнопленници.

Видът на Юрий при размяната поразява всички

Състоянието на Юрий, когато пристига на родна земя, бе поразило всички - заради изтезанията той е спрял да говори още през миналото лято, разказват освободените заедно с него негови събратя, и дори при срещата с майка си Юрий не проронва нито дума, нито показва някакви емоции. След 2,5 години в плен украински войник губи говор, не реагира и на майка си (ВИДЕО и СНИМКИ)

В момента той се лекува в болница и с мъка се изправя сам, тъй като заради побоищата е загубил чувствителност в краката си.

"Видях един непознат човек с жестоко лице", казва майка му

През двете години в плен руснаците местят Юрий многократно - отначало са го държали в затвора в Еленовка, след това е преместен в руския град Таганрог, след това в Ряжск и накрая в Република Мордовия. През цялото това време семейството практически е нямало информация за него. През януари 2023 г. в руски публични източници майка му е попаднала на видео със сина си.

Още: "Половин година я изнасилваха": Как сексуалното насилие се превърна във военна тактика за руснаците

"Тогава видях един напълно непознат за мен, вече възрастен човек, с много жестоко, нехарактерно за него лице, и разбрах, че само по този начин той може да оцелее там", разказва жената пред РБК-Украйна.

Мълчанието като съпротива

Юрий първоначално не е изпълнявал заповедите на охраната в затворите, където е държан. Мълчанието се превърнало за него в начин за съпротива. При разпитите и по време на изтезанията мълчал и мъчителите му отначало приели, че може би е ням, но няколко месеца по-късно разбрали, че той разговаря в килията с другите военнопленници. Това ги накарало да прибегнат до още по-жестоки мъчения и през юни 2023 г. му направили нещо, след което Юрий наистина загубил способността да говори.

Според майка му в цивилния си живот Юрий е практикувал медитация и е прекарвал известно време в тишина, за да се дистанцира от външния свят. Тя предполага, че фактът, че синът й е загубил способността си да говори в плен, може би е бил неговият начин да защити психиката си.

Още: Поредно показно варварство: Руснаците екзекутираха с меч украински военнопленник (СНИМКИ 18+)

"Той разпозна лицето и гласа ми едва след три дни, но емоционалното разпознаване се случи на четвъртия - той избухна в сълзи и се вкопчи в мен като малко дете", споделя тя.

Според лекарите, Юрий ще трябва да прекара в психиатрична болница поне година, въпреки това той вече е успял да си върне речта и вече може да формулира гладко мислите си.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес